NAJVEĆA UTAKMICA BH. FUDBALA: Večeras na Grbavici sudar Željezničara i Sarajeva

Bosna i Hercegovina
NAJVEĆA UTAKMICA BH. FUDBALA: Večeras na Grbavici sudar Željezničara i Sarajeva
Večeras 118. vječiti derbi

Gradski rivali s Koševa i Grbavice večeras (19.30 sati) na Grbavici igraju 118. vječiti derbi. Izabranici Husrefa Musemića u popularnoj Dolini ćupova traže bod(ove) koji će im, nakon dva kiksa (Krupa 0:0, Zrinjski 0:1), trasirati put do šeste titule prvaka i kvalifikacija za Ligu prvaka, dok puleni Amara Osima priželjkuju pobjedu koja će ih približiti izlasku u Evropu. 

 

Puno simbolike

- Gradski derbi, vjerovatno, prvi put pada na Dan oslobođenja grada Sarajeva. Puno tu ima nekih stvari koje su simbolične. Također, znate šta je bilo 5. aprila prije 40 godina, tada je ostvaren najveći uspjeh jednog sportskog kolektiva iz BiH (Košarkaški klub Bosna postala prvak Evrope – op. a.). Također, premalo se priča o Danu oslobođenja, ali eto, to je, nažalost, tako... - rekao je Amar Osim, te dodao:

- Mi ćemo sve učiniti da jedini derbi, koji se igra na Dan oslobođenja, protekne u nekakvom prijateljskom tonu. Koliko se može napraviti taj prijateljski ton kada igraju Sarajevo i Željo. Nadamo se da će publika i svi prisutni moći prepričavati predstojeći derbi na fin način.

Sarajevski vječiti derbi uvijek je bio posebna utakmica, u kojem često nije odlučivalo ni trenutno stanje na tabeli, ni forma, ni...

- Drago mi je što smo se svi prije derbija okupili na jednom mjestu – u našoj Vijećnici, te da na jednom mjestu vidim ljude koji su pisali historiju FK Sarajevo i FK Željezničar, i kao igrači, i kao sportski radnici. Oduševljen sam ovom lijepom, zajedničkom slikom. Svaka čas onome ko je ovo organizirao - istakao je Husref Musemić te naglasio da je obaveza aktera 118. vječitog derbija i svih onih koji budu na stadionu Grbavica da sve prođe uredu, jer je danas rođendan našeg grada.

Musemić očekuje fer i sportski spektakl.

- Od igrača koji istrče na teren očekujem da daju svoj maksimum i odigraju dobru utakmicu, kako bi svi gledaoci vidjeli dobar fudbal. Bodovi su potrebni i jednoj i drugoj ekipi, što daje ozbiljnost predstojećoj utakmici. Nadam se fer i sportskom duelu, ali i muškom nadmetanju, jer bodovi su potrebni i nama i Željezničaru. Volio bih da i na tribinama sve bude u domenu sportskog - dodaje Musemić.

Posebna težina

Gradonačelnik Grada Sarajevo Abdulah Skaka, koji je bio domaćin druženja bivših i sadašnjih igrača Sarajeva i Željezničara, istakao je da mu je veoma drago što se vječiti derbi igra 6. aprila, na Dan grada Sarajeva.

- To za sve nas ima posebnu težinu i važnost. Uradit ćemo sve da predstojeći vječiti derbi prođe u što boljoj atmosferi, te da ga svi zajedno zapamtimo kao nešto pozitivno što se desilo u našem gradu. Neka pobijedi bolji... - rekao je, između ostalog, Skaka.

Krpić: Očekujem tvrdu utakmicu i tri boda  

Kapiten Željezničara Sulejman Krpić očekuje tvrdu, kako kaže, mušku utakmicu.

- Normalno, nastojat ćemo odigrati kvalitetnu utakmicu, borbenu, te na kraju osvojiti tri boda na našoj Grbavici - rekao je Krpić, te dodao:

- Drago mi je što smo se svi sastali u Vijećnici... Ovdje sam prvi put, drago mi je... Pošto sam igrao u Iranu, ovo sve, okruženje, podsjeća me na to - impresioniran je kapiten Željezničara.

Velkoski: Veliki ulog

Krste Velkoski, kapiten lidera bh. elite, istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što je dio, kako kaže, ove lijepe priče.

- Prije svega, nadam se da će ova utakmica biti kao prošli derbi na Grbavici kad je bilo 2:2. Ne mislim na rezultat, nego na ambijent i odličnu atmosferu. Svjesni smo da smo i mi i Željezničar u određenoj krizi, ali i onoga šta donosi predstojeći derbi za nastavak sezone. Spremni smo za derbi i očekujem pozitivan rezultat - optimista je Velkoski.

Ne propustite