NOVI RAT U LIBIJI! General uz pomoć Rusije krenuo na glavni grad, očekuje se veliko krvoproliće!

Svijet
NOVI RAT U LIBIJI! General uz pomoć Rusije krenuo na glavni grad, očekuje se veliko krvoproliće!
Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon pada Muamera Gadafija.

Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon pada Muamera Gadafija. Odmetnuti general Kalifa Haftar, koji drži istočni dio Libije, poslao je svoje snage da zauzmu prijestolnicu Tripoli, koju kontrolira vlada Fajeza al-Saraja, priznata od strane UN-a.

Haftarove paravojne snage pod nazivom Libijska nacionalna vojska (LNA) krenule su na Tripoli iz više pravaca, ušle u grad Garjan na samo 100 kilometara od Tripolija i nastavile napredovati. Pritom nisu naišle na veći otpor pa su im u Garjanu ozlijeđena samo dvojica vojnika. No kako javlja Reuters, paravojne snage iz Misrate, odane Sarajovoj vladi, također su krenule prema Tripoliju kako bi ga obranile od Haftarovog LNA. 

Haftarove snage došle na 30 kilometara od Tripolija

Haftar je pak u snimljenoj izjavi objavljenoj na Facebooku ofenzivu opisao kao "pobjednički marš" organiziran kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". "Dolazimo u Tripoli, dolazimo", dodao je.

U međuvremenu, agencija AFP javlja da je lokalna milicija odbila Haftarove snage u Zaviji, na samo 30 kilometara od prijestolnice.

I dok premijera vlade nacionalnog sporazuma Saraja podržavaju zapadne zemlje, generala Haftara, prema ranijim izvještajima, podržava Rusija. Iako je vlada u Tripoliju međunarodno priznata, Haftar ima de facto kontrolu nad Zastupničkim domom u Tobruku, formiranom nakon parlamentarnih izbora 2014. na koje je izašlo samo 18% glasača i koji su odlukom Libijskog vrhovnog suda proglašeni nevažećima.

Ne propustite