NOVI.BA NA OKRUGLOM STOLU "UČEŠĆE ŽENA U OPERACIJAMA PODRŠKE MIRU": Veliki doprinos žena mirovnim misijama širom svijeta

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA OKRUGLOM STOLU "UČEŠĆE ŽENA U OPERACIJAMA PODRŠKE MIRU": Veliki doprinos žena mirovnim misijama širom svijeta
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH i EUFOR u BiH organizirali su danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Učešće žena u operacijama podrške miru".

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti BiH i EUFOR u BiH organizirali su danas u Sarajevu okrugli sto o temi "Učešće žena u operacijama podrške miru".

Novinarima se tim povodom obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je kazao da žene imaju veliku i izuzetno odgovornu ulogu u mirovnim misijama, ali i u radu policijskih agencija i oružanih snaga BiH. 

mektic

- Trebamo učiniti sve da povećamo broj žena u mirovnim misijama. Dosadašnje iskustvo pokazalo da su žene dale veliki doprinos u tim vrstama misija u okviru kojih imaju specifične uloge za određene kategorije stanovništva u konfliktnim i post-konfliktnim državama, kada je u pitanju komunikacija sa ženama i djecom - naglasio je Mektić. 

Napomenuo je da se ne radi samo o udovoljavanju pitanju ravnopravnosti žena već je riječ o tome da žene mogu obaviti specifične zadatke koje muškarci ne mogu. 

Pozvao je direktore policijskih agencija i komesare da učine dodatni napor te stimuliraju i ohrabre žene unutar svojih agencije da se uključe u obuku za mirovne misije.

Dosada je, kako je rekao ministar Mektić, više od 300 žena iz BiH učestvovalo u mirovnim misijama širom svijeta.  

Generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić podsjetio je da od 2001. godine Oružane snage BiH (OSBiH) aktivno učestvuju u izvršavanju zadataka operacije podrške mira širom svijeta. Napomenuo je da je dosada oko 1.450 pripadnika i pripadnica OSBiH dalo svoj doprinos jačanju mira u svijetu u nekoliko zemalja, i to u Etiopiji, Eritreji, Kongu, Maliju te Avganistanu i Iraku.

mirza

- Naša opredijeljenost je da afirmiramo žene pripadnice OSBiH, da, zajedno s muškarcima, učestvuju u ovim operacijama. Taj trend je od 2001., kada je učešće žena iznosilo 2 posto, značajno rastao tako da u mirovnim misijama trenutno imamo sedam žena iz kategorije oficira i podoficira, odnosno vojnika, što sada čini 9 posto - naveo je Ahmić.

Novinarima se obratila i direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, koja je istakla da žene čine polovinu stanovništva u svijetu te je stoga važno imati ravnopravnu zastupljenost da bi se postigli ciljevi, u ovom slučaju u mirovnim misijama. 

- Žene su kvalitet više za žensko stanovništvo u državama u kojim učestvuju u mirovnim misijama - naglasila je. 

samra

dorfer

Komandant EUFOR-a u BiH majorgeneral Martin Dorfer odao je prizanje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu sigurnosti na njihovoj odlučnosti da u svoje redove dovedu što više žena i pobrinu se da ih što više učestvuje u operacijama podrške miru širom svijeta. 

- Te žene daju stvaran doprinos u mirovnim misijama i ambasadorice su svoje zemlje širom svijeta na najbolji mogući način - istakao je. 

Zaključio je da se ljudi kao što je on, komandanti operacija podrške miru, moraju pobrinuti da žene u mirovnim misijama budu vidljive, da se njihov glas čuje i, ono najvažnije, da budu zastupljene u procesima donošenja odluka. 

ene-2

Ne propustite