Ovih 5 namirnica će vam odmah dati potrebnu energiju

Zdrav život
Ovih 5 namirnica će vam odmah dati potrebnu energiju
Vjerovatno ste primijetili da vam neke namirnice ujutro daju energiju, dok vam se od drugih samo još više spava. Istina je da postoji hrana koju treba izbegavati ujutro, jer se teško vari. Sa druge strane, neke druge namirnice mogu da učine da se mnogo brže i bolje razbudite.

Vjerovatno ste primijetili da vam neke namirnice ujutro daju energiju, dok vam se od drugih samo još više spava. Istina je da postoji hrana koju treba izbegavati ujutro, jer se teško vari. Sa druge strane, neke druge namirnice mogu da učine da se mnogo brže i bolje razbudite.  A ako ih jedete i tokom dana -  zagarantovana vam je  energija sve do večeri.
 
1) BADEMI

Bitno je naglasiti da bademi imaju nabolja svojstva ako se jedu svježi i nesoljeni. Ovi koštunjavi plodovi su odličan izvor zdravih masti ali i proteina, i pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi. Neka naučna istraživanja su pokazala da 20 badema dnevno može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Također, bademi se lahko vare, pa će vas lijepo zasititi, a neće vam otežati želudac.


 
2) CRNA ČOKOLADA

Zaboravite na kafu sa mlijekom, i slobodno uzmite veću štanglu svoje omiljene tamne čokolade. Ipak, bitno je da to bude kvalitetna čokolada, sa najmanje 70 posto kakaa. Kakao je odličan izvor željeza i magnezija, a ako ujutru pojedete jednu štanglu odmah ćete uočiti da se osjećate budnije.


 
3) BANANE

Bogate kalijem i vitaminom B, banane su savršena namirnica za izbalansiran doručak. Odlične su zato što mogu da kontrolišu i stabilizuju nivo šećera u krvi. Najbolje su u kombinaciji sa prirodnim kikiriki puterom, koji je odličan izvor proteina i masti.


 
4) JAJA

Vjerovatno najpopularniji doručak širom svijeta, a jaja nisu bez razloga toliko popularna. Naime, jaja će vas ujutro snadbjeti proteinima i željezom, pa ćete cijelog dana imati dovoljno energije. Vitamin B8, poznatiji kao kolin, nalazi se u jajima i često se dovodi u vezu sa pravilnim funkcionisanjem mozga.


 
5) AGRUMI

Agrumi, kao što su limun, narandža i limeta, imaju puno vitamina C i lahko će vas razbuditi svojim reskim ukusom. Jedan od najboljih savjeta je da ujutro pijete vodu sa limunom, koja vam neće samo dati energiju, već će vam pomoći i da smršate.

 

(avaz.ba)

Ne propustite