NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI: Sarajevo bez mina do septembra 2020, a cijela BiH do 2025

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PRES-KONFERENCIJI: Sarajevo bez mina do septembra 2020, a cijela BiH do 2025
Predstavnici Grada Sarajeva danas su, na dan obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnosti od mina, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, te uz prisustvo predstavnika pet sarajevskih Općina, objavili početak projekta čiji će konačni rezultat biti Sarajevo i susjedne općine u potpunosti očišćene od mina.

Predstavnici Grada Sarajeva danas su, na dan obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opasnosti od mina, zajedno sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, te uz prisustvo predstavnika pet sarajevskih Općina, objavili početak projekta čiji će konačni rezultat biti Sarajevo i susjedne općine u potpunosti očišćene od mina.  

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da, dok većina zemalja u svijetu današnji dan obilježava na apstraktan način, građani BiH su itekako svjesni užasa i tragedije koje izazivaju mine. 

mine-ambasador-1

Napomenuo je da je tokom posljednjih 25 godina u BiH očišćeno više od 3.000 km2 i da je preostalo samo 2 posto sumnjivih, opasnih područja. Ipak, dodao je, BiH je i dalje evropska zemlja koja je najviše pogođena problemom mina. 

Istakao je da su SAD ponosne što su glavni donator u projektu "Sarajevo bez mina", koji je njihova najveća pojedinačna donacija za jedan projekt u posljednjih više od 10 godina. Kako je rekao, ova sjajna inicijativa ima za cilj da Sarajevo i Istočno Sarajevo oslobodi od ratne zaostavštine koja ometa pomirenje i razvoj. 

- Naš dodatni imperativ je da se prevaziđu ideološka i retorička minska polja koja ne daju da građani nađu u sebi mir koji zaslužuju, kao i snagu i hrabrost da idu dalje - naglasio je američki ambasador. 

Istakao ja da je posvećenost SAD-a miru i sigurnosti BiH dovela do toga da budu zemlja koja je najveći donator u oblasti humanitarnog deminiranja te da su dosada uložili više od 115 miliona dolara u deminiranje i smanjenje zaliha konvencionalnog oružanja i municije u cijeloj BiH.

Pozvao je lidere BiH da odvoje sredstva kojima bi omogućili da sve zajednice u našoj zemlji budu očišćene od mina te poručio da SAD i dalje ostaju postojani partner BiH u važnom poslu osiguravanja trajnog mira na području zapadnog Balkana.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je da bi, kroz ovaj projekt grad Sarajevo trebao biti očišćen od mina do septembra 2020. godine, a cijela BiH do 2025.

- Riječ je o pet općina i to Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Novi Grad te Općini Istočna Iidža - naveo je Skaka, naglasivši da se radi o područjima površine 8 km2 te da su to dijelovi za koje se sumnja, ali ne zna sigurno, da se na njima nalaze mine.

Također je istakao da je uklanjanje ovih mina bitno u kontekstu turizma te da stoga mora biti otklonjena svaka sumnja. 

Novinarima se obratio i direktor Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) Nermin Hadžimujagić koji je kazao da, s obzirom na neprecizne dostupne minske zapisnike, nisu sigurni koliko će tačno mina i neeksplodiranih minskih sredstava biti uklonjeno kroz ovaj projekt.

Dodao je da se očekuje uklanjanje otprilike nekoliko stotina neeksplodiranih sredstava te izrazio uvjerenje da će realizacija projekta "Sarajevo bez mina" biti veliki korak naprijed u postizanju cilja predviđenog strategijom protivminskog djelovanja u BiH, a to je BiH slobodna od mina do 2025.

mine-1

Ne propustite