Izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije

Bosna i Hercegovina
Izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije
Aktuelnom direktoru FUP-a Draganu Lukaču, koji je ujedno kandidat, mandat ističe 8. decembra.

Devet kandidata za novog direktora Federalne uprave policije danas će pred Nezavisnim odborom raditi pisani test, a potom imati i intervjue. Ovo je za "Oslobođenje" potvrdio Sead Selman, predsjednik Nezavisnog odbora.

Aktuelnom direktoru FUP-a Draganu Lukaču, koji je ujedno kandidat, mandat ističe 8. decembra. U utrci za funkciju čelnog čovjeka FUP-a su i Svevlad Hoffmann, Robert Perić, Marko Dominković, Željko Ćorić, Rašid Hadžić, Mustafa Hujdurević, Ensad Korman i Fahrudin Bećirović.

Konkurs za direktora FUP-a objavljen je 1. oktobra, u toku smjene federalnih zakona o unutrašnjim poslovima. Naime, u vrijeme objave važeći je bio stari zakon o unutrašnjim poslovima, iako je Parlament FBiH nakon niza godina krajem jula usvojio novi. Predsjednik FBiH Živko Budimir od jula do oktobra, iz javnosti nepoznatih razloga, nije potpisao ukaz o proglašenju novog zakona, što je u konačnici učinio tek po objavi konkursa. Stari i sada važeći zakon različito propisuju konkursnu proceduru za izbor i imenovanje direktora FUP-a, zbog čega je došlo do negodovanja pojedinih kandidata, ali kako "Oslobođenje" saznaje i pojedinih članova NO.

Važeći zakon propisuje da se za poziciju direktora ne može prijaviti kandidat koji u toku mandata ispunjava uslov za penzionisanje, dok stari zakon tu odredbu ne poznaje. Hoffmann je uputio zahtjev za postupanje Nezavisnom odboru, resornom ministru, premijeru i nadležnim tijelima u Parlamentu FBiH, kojim traži Lukačevo izuzeće iz daljnje konkursne procedure.

Selman je ranije kazao da će se odbor očitati o Hoffmannovom zahtjevu, a Lukač je svojevremeno izjavio da se na konkurs prijavio po važećim zakonima i propisima. Selman je kazao i da je odluka o raspisivanju konkursa raspisana po tada važećem zakonu, te da će su sukladno tom zakonu i provesti do kraja.
Hoffmann je jučer najavio da će napustiti test i intervju ukoliko njima pristupi Lukač, jer će to biti, kako kaže, dokaz da je procedura nezakonita. U tom slučaju, najavljuje i krivičnu prijavu protiv Selmana, zbog zloupotrebe službenog položaja i prekoračenja ovlasti.

Ne propustite