Spremaju li se venezuelanske vlasti uhapsiti samoproglašenog predsjednika?

Svijet
Spremaju li se venezuelanske vlasti uhapsiti samoproglašenog predsjednika?
Venezuelanska nacionalna ustavotvorna skupština podržala je zahtjev vrhovnog suda da se lideru opozicije Juanu Guaidu ukine zastupnički imunitet. Tim potezom otvara se mogućnost pravnog postupka protiv njega, što bi moglo uključivati i optužbu za veleizdaju, budući da se sam proglasio predsjednikom te i dalje aktivno podupire smjenu režima u saradnji s Vašingtonom.

Nacionalna ustavotvorna skupština Venecuele podržala je zahtjev vrhovnog suda da se lideru opozicije Juanu Guaidu ukine zastupnički imunitet. Tim potezom otvara se mogućnost pravnog postupka protiv njega, što bi moglo uključivati i optužbu za veleizdaju, budući da se sam proglasio predsjednikom te i dalje aktivno podupire smjenu režima u saradnji s Vašingtonom.

Naravno, pitanje je koliko će to imati učinka jer Guido, koji je ujedno i šef parlamenta u rukama opozicije, jednostavno će konstatirati da ne priznaje ovu odluku kao i nijednu drugu od aktualne administracije, jer što se njega tiče, ali ne samo njega, on jeste predsjednik Venezuele.

Guaida su podršku pružile Sjedinjene Američke Države (SAD), brojne zapadne zemlje, skoro sve zemlje Latinske Amerike, međutim, ključnu podršku, onu venezuelanske vojske, još uvijek nije dobio. 

Ipak, i to bi se moglo promijeniti ukoliko aktuelni problemi sa snabdijevanjem strujom u Venezueli budu još dugo trajali.

Ne propustite