Da li i na bh. povorci ponosa možemo očekivati neke slične slike?

Bosna i Hercegovina
Da li i na bh. povorci ponosa možemo očekivati neke slične slike?
Parade ponosa održavaju se već godinama u Srbiji, Hrvatskoj, odnedavno i u Crnoj Gori, dok će Bosna i Hercegovina tek sada dobiti svoju prvu povorku ponosa, koja će, kako je najavljeno, biti održana 8. septembra.

Parade ponosa održavaju se već godinama u Srbiji, Hrvatskoj, odnedavno i u Crnoj Gori, dok će Bosna i Hercegovina tek sada dobiti svoju prvu povorku ponosa, koja će, kako je najavljeno, biti održana 8. septembra.

Ovako je to izgledalo u Srbiji:

parada

A ovako u Hrvatskoj:

parada-3

parada-2

Prvo LGBT udruženje u BiH registrirano je 2004. godine pod nazivom "Udruženje Q". Otvaranje prvog Queer Sarajevo Festivala 2008. godine nasilno je prekinuto zbog čega je ovaj festival bio i otkazan. Tada je najmanje osam osoba povrijeđeno u napadima huligana na novinare i sudionike manifestacije čiji je cilj promoviranje prava seksualnih manjina.

Međutim, iako parade ponosa ponekad imaju prateći trend nemira i napada od strane nesimpatizera LGBT zajednice, one su ipak održane u Zagrebu, Beogradu, Splitu, Podgorici i drugim gradovima regiona. 

Najava održavanja ove manifestacije u BiH izazvala je brojne reakcije javnosti, i dok je neki podržavaju, drugi je kritikuju i osuđuju.  

Među prvima se oglasila zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Samra Ćosović-Hajdarević, koja je na svom Facebook profilu napisala kako je grupi aktivista i aktivistkinja koji organiziraju povorku cilj da upropaste državu i njen narod te da se oni trebaju izolovati i skloniti što dalje od "naše djece i društva". 

povorka-1

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je također naveo kako lično ne podržava povorku, jer je odgojen tradicionalno, u duhu vjere, te kako nije za to da se šetnjom pokazuje seksualna orijentacija, ali je dodao kako nije za nasilje niti pozive na linč.

Među onima koji ne podržavaju Povorku ponosa je i poznati sarajevski imam Muhamed Velić koji je na Facebook profilu, na kojem ga inače prati oko 70.000 ljudi, ponovio svoj tekst iz 2012. godine, u kojem se navodi da se "homoseksualci ponašaju kao virusi ili bakterije u inkubaciji".

Također, Kantonalni odbor SDA KS objavio je saopćenje u kojem "organizatore i vlasti u KS da odustanu od organiziranja ovakvih manifestacija i bez ikakve potrebe ne unose nered među građane glavnog grada BiH". 

povorka-3

S druge strane, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ne vidi ništa sporno u organiziranju povorke ponosa.

- Ja sam pobornik svih različitosti, to je osobna stvar. Naravno, svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost - rekao je Čović.

Novinarka Sanela Prašović-Gadžo reagirala je na komentar zastupnice SDA i šutnju političara na ovu temu, navodeći kako poznaje mnoge koji pripadaju toj skupini, ali iz straha od osude okoline ne smiju javno da se identifikuju.

- Ova BiH je i njihova koliko i vaša. Zbog svih njih koji žive u strahu i pod pritiskom, ja ću u septembru biti s njima na paradi. I pozivam i druge kolege političare da to učine - poručila je Prašović-Gadžo.

Prvu bh. povorku ponosa podržala je i Naša stranka, koja je najoštrije osudila govor mržnje u javnom prostoru kojim je popraćena najava održavanja povorke ponosa u Sarajevu. Osim toga, pozvali su i nadležne institucije da svojom reakcijom zaštite organizatore povorke od uvreda i poziva na nasilje.

Odgovor na pitanje da li je društvo u BiH spremno na ovakve i slične prizore, dobit ćemo u septembru, pod uslovom da održavanje prve bh. povorke u međuvremenu ne bude spriječeno. 

povorka-5

 

Ne propustite