NOVI.BA NA PREZENTACIJI IZVJEŠTAJA SVJETSKE BANKE: Zaposlenost u BiH povećana, ali stopa nezaposlenosti i dalje visoka

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREZENTACIJI IZVJEŠTAJA SVJETSKE BANKE: Zaposlenost u BiH povećana, ali stopa nezaposlenosti i dalje visoka
Podaci posljednjeg ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan, koji je predstavljen danas u Sarajevu, pokazuju da je i pored povećanja ekonomskog rasta sa 2,6 procenta u 2017. na 3,8 procenta u 2018. godini, došlo do usporavanja otvaranja novih radnih mjesta. Prošle godine otvoreno je samo 96.000 novih radnih mjesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, što je mnogo manje u odnosu na 2017., kada je otvoreno 171.200 radnih mjesta.

Podaci posljednjeg ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan, koji je predstavljen danas u Sarajevu, pokazuju da je i pored povećanja ekonomskog rasta sa 2,6 procenta u 2017. na 3,8 procenta u 2018. godini, došlo do usporavanja otvaranja novih radnih mjesta. Prošle godine otvoreno je samo 96.000 novih radnih mjesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, što je mnogo manje u odnosu na 2017., kada je otvoreno 171.200 radnih mjesta. 

Viša ekonomistica Svjetske banke Edith Kikoni istakla je da je svih šest zemalja zapadnog Balkana (BiH, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija) suočeno s visokom stopom nezaposlenosti, kao i sa izazovom otvaranja većeg broja boljih radnih mjesta u privatnom sektoru, što je od velikog značaja za poboljšanje ekonomskih prilika za sve građane. 

svjetska-banka-2

Ukazala je na neke od nalaza izvještaja, od kojih se prvi odnosi na ekonomski rast. Predviđeno je da će ekonomije zemalja zapadnog Balkana nastaviti rasti i u narednom periodu.

- Tokom prošle godine zabilježen je rast od 3,8 procenata, a za period 2019 - 2020 predviđa se da će se regionalni ekonomski rast stabilizirati na 3,7 procenta. Međutim, postoje razlike imeđu nekih zemalja te se tako u BiH, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji očekuje  brži rast u periodu 2019 - 2020, dok će rast u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori biti usporen - navela je Kikoni.

Dodala je da su ovakvi izgledi ipak podložni rastućim spoljnim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove, kao i sporiji tempo strukturnih reformi.

Drugi nalaz Svjetske banke odnosi se na broj radnih mjesta te je od vitalnog značaja za zemlje zapadnog Balkana da unaprijede reforme usmjerene na povećanje produktivnosti, stimuliranje rasta i otvaranje radnih mjesta. 

Ekonomistica Svjetske banke ukazala je i na činjenicu da je stopa nezaposlenosti smanjena u 2018., ali da je i dalje visoka, posebno za žene i mlade. 

Konačana poruka je da je neophodno da sve zemlje u regionu ubrzaju reforme te da u vrijeme stabilnog izgleda trebaju iskoristi priliku za reformu koja je jedinstvena za ublažavanje rastućih rizika i pružanje podrške za ekspanzije ekonomije. 

O izvještaju je govorila i ekonomistica Svjetske banke u BiH Sandra Hlivnjak, koja je kazala da je ekonomski rast povećan i u BiH, kao i u ostalim zemljama u regiji te da je u prošloj godini procijenjen na 3 procenta.

svjetska-banka-3

Međutim, istakla je da je potrošnja još uvijek dominantan faktor rasta.

- Stoga je neophodno pokrenuti reforme, potrošnja mora biti transformisana u investicije, treba više izvoziti i kreirati više radnih mjesta u privatnom sektoru - kazala je Hlivnjak. 

Ukazala je na činjenicu da je, u odnosu na 2017. godinu, nezaposlenost najviše smanjena u BiH, ali da je nivo nezaposlenosti i dalje prilično veliki te da se po broju nezaposlenih BiH nalazi odmah iza Kosova, koje ima najveći broj nezaposlenih.  

Hlivnjak je također naglasila da fokus reformi treba usmjeriti na povećanje rasta i zapošljavanja te održavanje makro-ekonomske stabilnosti. U tom smislu, dodala je da BiH u srednjoročnom roku može očekivati rast do 3.9 procenta. 

Zaključila je da u BiH postoji potencijal za ekonomski rast, ali da se bez nastavka reformskih procesa naša zemlja neće približiti Evropskoj uniji.  

 

Ne propustite