SANELA DUJKOVIĆ ZA NOVI.BA: Graničnoj policiji BiH nedostaje 510 policajaca, dok na granicu dolaze agresivnije grupe migranata

Bosna i Hercegovina
SANELA DUJKOVIĆ ZA NOVI.BA: Graničnoj policiji BiH nedostaje 510 policajaca, dok na granicu dolaze agresivnije grupe migranata
Graničnoj policije Bosne i Hercegovine (GSPBiH), da bi pokrila identificirana mjesta prelaska granice na istoku BiH, trenutno je potrebno dodatnih 510 službenika, a u slučaju pokrivanja i svih potencijalnih mjesta prelaska, bilo bi potrebno i mnogo više. Ovaj podatak je zabrinjavajući ako se ima vidu da je s povoljnijim vremenskim prilikama najavljen novi veliki talas od oko 50.000 migranata, od kojih mnogi žele koristiti BiH kao tranzitnu rutu.

Graničnoj policije Bosne i Hercegovine (GSPBiH), da bi pokrila identificirana mjesta prelaska granice na istoku BiH, trenutno je potrebno dodatnih 510 službenika, a u slučaju pokrivanja i svih potencijalnih mjesta prelaska, bilo bi potrebno i mnogo više. Ovaj podatak je zabrinjavajući ako se ima vidu da je s povoljnijim vremenskim prilikama najavljen novi veliki talas od oko 50.000 migranata, od kojih kojih mnogi žele koristiti BiH kao tranzitnu rutu.

ilegalni-migranti-3

Portparolka GPBiH Sanela Dujković u razgovoru za Novi.ba ističe da, s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika, državna policijska agencija neće moći samostalno riješiti složeno stanje na granici bez značajne podrške državnih i entitetskih organa, posebno policijskih, kao i međunarodnih organizacija, što se posebno odnosi na finansijsku podršku za nabavku sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice.  

sanela-dujkovic

- Osim toga, GPBiH, ne računajući vanredne okolnosti i složeno stanje na granici, za obavljanje osnovnih poslova i zadaća nedostaje 342 policijska službenika - kazala je Dujković, napomenuvši da je prije par dana 100 kadeta Devete klase primljeno na probni rad od 12 mjeseci te da je u toku konkursna procedura za prijem Desete klase kadeta Granične policije BiH, odnosno još stotinu kadeta sa činom "policajac". 

Govoreći o stranim donacijama koje bi pomogle u radu GPBiH, osim čamaca koje je već donirala Savezna policija Njemačke, a koji će biti korišteni za nadzor granice, kazala je da očekuju  donaciju Češke Republike u vidu savremene tehničke opreme za nadzor i kontrolu granice.  

Portparolka GPBiH upozorila je da je procenat migranata koji pokušavaju BiH koristiti kao zemlju tranzita prema EU zemaljama značajno povećan u odnosu na isti period prošle godine. 

- Službenici Granične policije BiH, uz podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske, od početka ove godine spriječili su 2.288 ilegalnih prelazaka državne granice državljana visokog migracijskog rizika, od čega je u januaru spriječeno 247, u februaru 565 i martu 1.376 ilegalnih prelazaka - kazala je, istakavši da je najveći procenat ilegalnih migranata evidentiran na području Zvornika, Bijeljine, Bileće te Trebinja i Višegrada. 

Dujković također naglašava da bi, prije svega, za efikasnije utvrđivanje identiteta otkrivenih migranata bila potrebna sofisticirana specijalistička oprema. 

Kao primjer navela je mobilnu specijalističku opremu uz pomoć koje bi službenik na licu mjesta mogao pristupiti relevantim bazama podatka i utvrditi identitet migranta te da li se dovodi u vezu s počinjenjem krivičnih djela, da li je sigurnosno-interesantna osoba... 

ilegalni-migranti-policija

U tom kontekstu, zaključila je portparolka Granične policije BiH, situacija se u ovoj godini dodatno komplikuje jer je povećan broj krivičnih djela koje su počinili migranti u BiH, a, osim toga, na granicu dolaze agresivnije grupe u odnosu na prethodne godine.  

Poručila je da, bez obzira na činjenicu da je GPBiH fokusirana na držanje ilegalnih migracija pod kontrolom, u ovoj godini će nastaviti sa svim aktivnostima sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim akcentom na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. 

 

Ne propustite