POTPREDSJEDNIK RS-a

RAMIZ SALKIĆ ZA NOVI.BA: Deveti januar nikada ne može biti prihvatljiv kao dan entiteta

Objavljeno:29.03.2019 - 14:49
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici ponovo su proglasile neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS). Sudije su se izjasnile o zahtjevu devet delegata Vijeća naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske. Kontaktirali smo potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića koji je današnju odluku Ustavnog suda BiH ocijenio logičnom i racionalnom.  

ustavni-sud-bih

Salkić je istakao važnost činjenice da Ustavni sud BiH nije podlegao političkom pritisku iz RS-a te pritisku predstavnika srpskog naroda u BiH.

- Očekujemo da institucije i narod entiteta ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH i shvate da 9. januar nikada ne može biti prihvatljiv kao dan entiteta te da se mora pronaći novi datum koji će biti prihvatljiv za sve građane - kazao je u izjavi za Novi.ba. 

Također, naglasio je da je važno da vlasti RS-a shvate Ustav entiteta, po kojem na tom prostoru žive tri konstitutivna naroda i ostali građani. 

- Očekujemo da narod i entiteski organi razgraniče s onima koji su organizirali sve to 9. januara i koji su nakon toga proveli projekt etničkog čišćenja, progona i koji su u konačnici bili osuđeni za udruženi zločinački poduhvat - poručio je potpredsjednik RS-a, zaključivši da je u interesu Srba u BiH da razgraniče s tim periodom.

Podsjećamo, devet delegata, Bošnjaka i Hrvata, u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu BiH radi osporavanja Zakona o Danu RS-a, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara.

Međutim, Ustavni sud BiH danas je ponovo osporio obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a te proglasio neustavnom odredbu kojom je taj dan označen kao praznik. Bošnjački zvaničnici potpisali su apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu RS-a 8. januara prošle godine. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!