DANAS U SARAJEVU

NOVI.BA NA KONFERENCIJI O ANTI-KORUPCIJI: Korupcija u našoj zemlji i dalje široko rasprostranjena, BiH na 89. mjestu najkorumpiranijih država u svijetu

Objavljeno:27.03.2019 - 12:16
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas u Sarajevu godišnju konferenciju "Prevencija korupcije kroz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija". Cilj konferencije je predstaviti iskustva iz Slovačke i Crne Gore o ulozi modernih informaciono-komunikacijskih tehnologija u prevenciji korupcije te podržati napore institucija vlasti na svim nivoima u BiH u implementaciji strategija i akcionih planova kao ključnih antikorupcijskih mehanizama. 

korupcija-3

Novinarima se ovim povodom obratio šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton koji je istakao da korupcija predstavlja ozbiljan problem za BiH jer narušava povjerenje javnosti u politički sistem, odbija potencijalne investitore i rasipa javne resurse. 

korupcija-2

Iako su bh. vlasti poduzele neke pozitivne korake s ciljem suzbijanja korupcije, kazao je Berton, nedavno istraživanje pokazuje da je korupcija u BiH i dalje široko rasprostranjena. 

- Prema najnovijem indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za ovu godinu, BiH zauzima 89. mjesto od ukupno 189 država obuhvaćenih istraživanjem u prošloj godini - naveo je šef Misije OSCE-a u BiH. 

Naglasio je da je borba s korupcijom vrlo složen proces koji zahtijeva snažno pravosuđe, sveobuhvatan zakonodavni okvir, moderne tehnologije, ali i angažirane građane BiH. 

Imajući u vidu da je borba protiv korupcije, ne samo složen, već i dugotrajan proces, poručio je da će Misija OSCE-a u BiH ostati i dalje snažan partner BiH na tom polju. 

Ambasador Republike Slovačke u BiH Martin Kačo podvukao je da niti jedno članstvo u međunarodnim institucijama ili organizacijama ne nudi imunitet od korupcije kao jednog od najozbiljnijih problema današnjice. 

To, istakao je, znači da je korupcija uveliko prisutna i u zemljama Evropske unije (EU), što pokazuje i primjer Slovačke u kojoj je došlo do velikih protesta zbog brutalnog ubistva mladog novinara koji se bavio istraživanjem korupcije na najvišem nivou vlasti.

- Nakon toga je "pala" slovačka vlada te je došlo do promjena na nekoliko vrlo visokih pozicija na samom vrhu države - podsjetio je slovački ambasador, još jednom ponovivši da se, bez obzira na bilo kakvo članstvo, ovim temama treba ozbiljno baviti.

Zaključio je da će svaki pomak u tom pravcu sigurno pozitivno uticati i na napore BiH u pogledu njenog euroatlantskog puta. 

Novinarima se obratio i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić, koji je konstatovao da činjenica da je BiH na 89. mjestu najkorumpiranijih zemalja svijeta govori o nedovoljnoj efikasnosti borbe protiv korupcije u našoj zemlji. 

Kao jedan od koraka koje je APIK napravio u borbi protiv korpucije, naveo je kreiranje aplikacije koja će omogućiti proaktivni monitoring povođenja strateških antikorupcijskih dokumenata u BiH.

- Ovom aplikacijom se prvi put sistemski nastoji urediti i unaprijediti monitoring i izvještavanje kada je riječ o provođenju antikorupcijskih dokumenata u BiH, ali i koordinacija među svim akterima u borbi protiv korupcije u BiH - pojasnio je Šabotić, dodajući da je aplikacija importovana na 13 baznih računara te da je izvršena obuka oko 600 korisnika. 

Između ostalog, istakao je da je u borbi protiv korupcije, osim prevencije bitna i represija koja se smatra najboljim preventivnim mehanizmom. 

Posebno je ukazao na općepoznatu činjenicu da nijedan predmet visoke korupcije u BiH dosada nije procesuiran te da je to isključivo krivica Tužilaštva BiH. 

Stoga je pozvao pravosudne institucije u BiH da rade svoj posao u domenu kažnjavanja počinilaca koruptivnih krivičnih djela, poručivši da će APIK dati sve od sebe da preventivnim alatima korupciju svede na najmanju moguću mjeru. 

Načelnik Odjeljenja za informacione tehnologije Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore Dušan Polović kazao je da je ova država prepoznala potrebu za ulaganjem u IT tehnologije u ovoj sferi.

- Naša dosadašnja iskustva u tom pogledu bila su jako dobra, a za tri godine postojanja naše Agencije imali smo punu podršku i Vlade Crne Gore i Skupštine - kazao je Polović.

korupcija-4

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!