FIPA: Strane investicije su prioritet diplomatije

Bosna i Hercegovina
FIPA: Strane investicije su prioritet diplomatije
U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovana ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) kako bi se dodatno informirali o njenim nadležnostima, prilivom stranih investicija te trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje sa spomenutim zemljama.

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovana ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević posjetili su Agenciju za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) kako bi se dodatno informirali o njenim nadležnostima, prilivu stranih investicija te trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje sa spomenutim zemljama.

Govoreći o značaju ekonomske diplomatije na polju afirmiranja BiH imidža kao investicione lokacije, direktor FIPA-e Gordan Milinić istakao je da je važno, nakon uspostavljanja kontakata s inostranim poslovnim zajednicama u zemljama prijema, poslati poruku da investitori koji se odluče investirati u BiH, mogu računati na podršku FIPA-e u svim fazama investiranja.

Po zvaničnim podacima Centralne banke BiH, ukupne investicije iz Republike Italije do 31. decembra 2017. godine iznosile su 602.7 miliona KM, a učešće investicija iz Italije je 4.5 posto, u ukupnom stanju direktnih stranih investicija u BiH. 

Najznačajnije italijanske kompanije u BiH su, između ostalih, Dubicotton d.o.o. Kozarska Dubica, Sportek d.o.o. Kotor Varoš, RS Invest Plus d.o.o. Banja Luka te Olip-Bosna d.o.o. Travnik.

Ukupne direktne strane investicije iz Republike Grčke u BiH procijenjuju se na manje od 5 miliona KM. Jedna od značajnijih grčkih kompanija u BiH je Alpro a.d. Vlasenica, koja posluje u sklopu grupacije Alumil iz Grčke. Tu su i kompanije Termometal d.o.o. Banja Luka, Maria Parket d.o.o. Srbac, Aktor Mostar, i druge.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza i investicija, na šta će djelovanje novoimenovanih diplomata, između ostalog, biti i fokusirano, saopćeno je iz FIPA-e. 

Ne propustite