PRIPREMITE SE! Meteorolozi izdali niz upozorenja: Dolazi jaka oluja i snijeg, a sutra stižu još veći problemi

Region
PRIPREMITE SE! Meteorolozi izdali niz upozorenja: Dolazi jaka oluja i snijeg, a sutra stižu još veći problemi
.

Kao i prošla dva - i posljednji će tjedan ovoga ožujka početi s promjenom vremena - povremenom kišom, mjestimice i munjama i gromovima, padom temperature, uglavnom u gorju, i snijegom te jakim i olujnim vjetrom - već danas u sjevernim kopnenim krajevima, a u noći na utorak i na krajnjem jugu Jadrana, gdje će još veći dio ponedjeljka biti sunčano i ugodno toplo. 

Već tokom utorka, uz često jak sjeveroistočnjak u unutrašnjosti, te na Jadranu jaku i olujnu buru, slijedi razvedravanje pa će u nastavku tjedna prevladavati suho, pa i barem djelomice sunčano, ali na Jadranu sve do petka i dalje prilično vjetrovito. U većini unutrašnjosti vjetar će već sredinom tjedna oslabjeti pa će ponovno biti jutarnjeg mraza, ali će dnevna temperatura zraka prema kraju tjedna ponovno biti u porastu, piše Zoran Vakula za HRT.

Već danas promjena vremena

rr4

Danas će na istoku Hrvatske prijepodne još biti uglavnom suho, no uz sve više oblaka. Poslijepodne će prevladavati oblačno, mjestimice s kišom, a bit će i vjetrovito jer će zapuhati jak, na udare kratkotrajno ponegdje i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5°C, a najviša dnevna između 15 i 19°C.

r1

Na sjeveru i sjeverozapadu zemlje će već ujutro povremeno biti kiše, a naoblačenje će se do popodnevnih sati proširiti na ostatak središnje Hrvatske. Zapuhat će umjeren i jak, ponegdje prolazno na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Poslijepodnevna temperatura bit će za 5 do čak 10°C stupnjeva niža od nedjeljne.

Nakon uglavnom suhog prijepodneva, uz i dulja sunčana razdoblja, poslijepodne će naoblačenje s kišom stići i u gorske predjele te na dio sjevernog Jadrana. Uz pad temperature navečer i u noći u višem će gorju padati snijeg i susnježica, a kiša i grmljavina na sjevernom Jadranu bit će sve češće. Upozoriti treba i na vjetar, koji će veći dio dana biti slab, a navečer će naglo zapuhati jaka i olujna, podno Velebita na udare i orkanska bura.

U unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem Jadranu veći dio dana pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni. U noći na utorak stići će naoblačenje, mjestimična kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, zatim i jaka i olujna bura. Temperatura zraka još se neće znatnije mijenjati u odnosu na nedjeljnu.

r4

I na jugu Hrvatske još u ponedjeljak sunčano i danju ugodno toplo, uz uglavnom slab južni i jugozapadni vjetar s kojim će more biti mirno ili malo valovito. No u noći slijedi naoblačenje...

Dalmacija Danas najavljuje kako će tijekom noći doći do naoblačenja s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će u planinama prijeći u snijeg te će biti osjetno hladnije.

Istramet javlja kako će temperature pasti za više od 10 Celzijevih stupnjeva te da će se nekoliko dana zadržati ispod prosjeka.

Alarm za cijelu zemlju

rr3

Za danas je za cijelu Hrvatsku izdano upozorenje meteoalarma. Za obalu je na snazi narančasti alarm zbog olujne bure - očekuju se udari i do 110 kilometara na sat. Na kopnu je na snazi žuti alarm zbog jakog i olujnog sjeveroistočnog vjetra - očekuju se udari i do 65 kilometara na sat. Za područje Like i Gorskog kotara izdan je alarm zbog moguće poledice i snijega. Očekuje se do 5 centimetara novog snijega.

Sutra se očekuju još veći problemi na obali zbog jake bure. Za Kvarner i Podvelebitski kanal izdan je crveni alarm, očekuju se orkanski udari bure i do 130 kilometara na sat.

r

Sutra razvedravanje, uz vjetrovito vrijeme i daljnji pad temperature, zatim opet mraz, pa...

U utorak će u većini unutrašnjosti oborine do jutra uglavnom prestati i dijelom će se razvedriti, a u nastavku tjedna bit će većinom suho i djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom. Pritom će do četvrtka temperatura biti i još malo niža, uz vrlo vjerojatan jutarnji mraz pri tlu, osobito u četvrtak, kada će se i vjetar smiriti. Naime, do tada će dojmu hladnijeg vremena doprinositi umjeren i jak sjevernjak i sjeveroistočnjak. U drugoj polovini tjedna ponovno toplije.

Na Jadranu će u utorak uz promjenljivu naoblaku pljuskova biti uglavnom na jugu, dok će se duž ostatka obale razvedriti. U nastavku tjedna pretežno sunčano, u početku i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru. Do petka će bura slabjeti, a temperatura zraka ponovno porasti.

Ne propustite