Kremlj otvoren za bolje odnose sa SAD-om

Svijet
Kremlj otvoren za bolje odnose sa SAD-om
.

Rusija je spremna poboljšati odnose sa SAD-om, no na Washingtonu je da učini prvi korak, objavio je Kremlj u ponedjeljak, nakon zaključka američke istrage o navodnom dosluhu između Donalda Trumpa i Moskve u vezi s američkim izborima 2016. godine.

Američki državni tužilac William Barr rekao je u sažetku objavljenome u nedjelju da posebni savjetnik Robert Mueller nije našao dokaza za dosluh u svojoj istrazi, premda nije utvrđeno je li Trump opstruirao pravdu potkopavanjem istrage koja prati njegov mandat.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se Rusija nikad nije miješala u unutrašnje poslove SAD-a ni bilo koje zemlje, niti u izbore.

"Teško je naći crnu mačku u crnoj sobi, pogotovo ako mačke nema", rekao je Peskov.

Američke obavještajne agencije kazale su prije no što je Trump preuzeo dužnost, u januaru 2017. godine, da se Moskva miješala u predsjedničke izbore kampanjom hakiranja elektronske pošte i online propagandom u svrhu sijanja nesloge u SAD-u.

Komentirajući mogućnost poboljšanja u odnosima sa SAD-om nakon zaključka Muellerovog izvještaja, Peskov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin u više navrata kazao da je otvoren za poboljšanje odnosa.

"U tom slučaju, lopta je apsolutno na njihovom terenu. Trumpu je predana u Helsinkiju", rekao je Peskov, ciljajući na samit između Putina i Trumpa u finskom glavnom gradu u julu 2018. godine.

Ne propustite