TEGELTIJA O OPTUŽBAMA IZ TEKSTA "ŽURNALA": Neprofesionalan rad novinara koji od lažnih vijesti pravi konstrukcije

Bosna i Hercegovina
TEGELTIJA O OPTUŽBAMA IZ TEKSTA "ŽURNALA": Neprofesionalan rad novinara koji od lažnih vijesti pravi konstrukcije
Predsjednik Visokog Sudskog i Tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija reagirao je danas na pisanje portala "Žurnal", koji je objavio vijest da je grupa tužilaca podnijela krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko lica u kojoj su optuženi da su kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, između ostalih, organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija.

Predsjednik Visokog Sudskog i Tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija reagirao je danas na pisanje portala "Žurnal", koji je objavio vijest da je grupa tužilaca podnijela krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko lica u kojoj su optuženi da su  kao organizovana kriminalna grupa, udruženo i pojedinačno, izvršili više kažnjivih krivičnih dijela iz KZ BiH, između ostalih, organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika za korist i za trgovinu uticajem, kao i povredu zakona od strane sudija. 

Tegeltija je na svom Facebook profilu objavio demanti u kojem piše da se radi o neprofesionalnom radu novinara koji od lažnih vijesti prave konstrukcije u cilju senzacionalizma, koje se plasiraju u javnost kao klasične dezinformacije.

Predsjednik VSTV-a ističe da je prijava, o kojoj se govori u tekstu "Žurnala", podnesena anonimno, uz navod da je podnosi neka neidentificirana "grupa tužilaca" pri čemu se ti tužioci nisu identificirali, niti potpisali. 

- Shodno tome, isto tako je taj anonimni podnosilac mogao napisati da je prijavu podnio bilo ko drugi, što samo po sebi novinaru ne daje za pravo da u naslovu teksta i u tekstu ustvrdi da se zaista radi o nekakvoj grupi tužilaca, bez ograde i rezerve da se radi o, u suštini, anonimnoj prijavi - potcrtao je Tegeltija. 

U tekstu "Žurnala" još se navodi da VSTV BiH krši Zakon o VSTS, kako bi se u to tijelo ponovo izabrala Željka Radović, koja je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Doboj. Naime, njen je mandat u VSTS istekao u februaru ove godine, a kako piše novinarka "Žurnala", VSTV o tome nije obavijestilo Republičko tužilastvo Republike Srpske (RS), iako su bili dužni to uraditi. 

Razlog tome, piše dalje u tekstu, je zato što Željki Radović 15. maja ove godine ističe mandat glavnog tužioca OJT Doboj, a da bi mogla ponovo biti imenovana na tu tužilačku funkciju, ne smije u vrijeme podnošenja prijave na konkurs biti član VSTV-a, ili mora prije prijavljivanja na konkurs podnijeti ostavku na članstvo.
VSTV, tvrdi novinarka "Žurnala", pokušava da ovim presedanom stvori rupu u zakonu, kako bi za člana VSTV-a izabrali Tegeltijinog favorita, spomenutu Željku Radović. 

Tegeltija je sve ove tvrdnje odbacio kao potpuno netačne i neistinite, jer je, kako je pojasnio, VSTV još 3. decembra prošle godine uputio dopis Republičkom tužilastvu RS-a u kojem ga obavještava o isteku mandata člana VSTV-a. 

- Prema tome, da je novinar htio da istinito informiše javnost dovoljno je bilo da uputi pitanje VSTV-u u vezi s tim i dobio bi istinitu i tačnu informaciju. Nažalost, novinar to nije učinio, nego je javnost na ovaj način dezavuisao javnost potpuno netačnom informacijom, zbog čega smo bili prunuđeni da danas reagujemo demantom tražeći od navedenog portala da ga objavi - napisao je predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija na svom Facebook profilu. 

Ne propustite