Kako preživjeti depresivni ponedjeljak? NAJGORI DAN U SEDMICI UTIĆE NA RASPOLOŽENJE

Zanimljivosti
Kako preživjeti depresivni ponedjeljak? NAJGORI DAN U SEDMICI UTIĆE NA RASPOLOŽENJE
Nemojte dopustiti da vas zbog dva dana odmora u ponedjeljak dočeka hrpa posla.

Nemojte dopustiti da vas zbog dva dana odmora u ponedjeljak dočeka hrpa posla. Petak je idealan dan za provjeru svih radnih zadataka te psihičku pripremu za ponedjeljak.

1. Stav - ponedjeljak nije najgori, to je samo jedan dan u sedmici

Što više se čovjek opterećuje onim što slijedi, u ovom slučaju ponedjeljku nakon vikenda, to će stvar biti gora. Ako razmišljate kakve vas sve obveze čekaju, vi unaprijed stvarate negativne poveznice s ponedjeljkom, a to će vam sve još dodatno otežati. Umjesto toga, sve što možete pripremite ranije, kako bi umanjili stres prvog radnog dana u sedmici.

2. Planirajte svoje obveze

Također, umjesto da razmišljate kako će vam u ponedjeljak biti grozno, realno se organizirajte, riješite prvo najbitnije stvari, razmislite šta sve vas čeka na poslu i poredajte obaveze prema prioritetima, a sve ostalo, što nije bitno ili hitno, odgodite na utorak.

Nemojte dopustiti da vas zbog dva dana odmora u ponedjeljak dočeka hrpa posla. Petak je idealan dan za provjeru svih radnih zadataka te psihičku pripremu za ponedjeljak. Zapišite što vas sve čeka. Pisanjem ćete si smanjiti stres zadataka i dobit ćete realni uvid u svoje obveze, raspored i potencijalna rješenja. 

3. Priprema, ranije spavanje i ugodnije jutro

Nedjelju navečer iskoristite za opuštanje. Kratka šetnja, kupanje i raniji odlazak na spavanje će opustiti tijelo i mozak i pripremiti vas na dobar san. A to je bitno, jer zadnje što želite da vam se dogodi je da već ionako stresan dan započnete umorni i nenaspavani. Noć ranije je također dobro pripremiti što ćete obući, prirediti stvari koje vam trebaju za posao, kao i sve one sitnice koje vam ujutro nepotrebno oduzimaju vrijeme, kako bi ujutro imali što više riješenih stvari. To će imati pozitivni učinak na vašu psihu.

4. Izgledajte fantastično!

Ako si unaprijed pripremate šta ćete obući, dajte sebi malo truda i uredite se tako da svi moraju primijetiti kako fantastično izgledate. Vaše samopouzdanje će vam olakšati i najteži zadatak, a ljude će privlačiti vaša pozitivna energija. U skladu s time, sve će vam se činiti lakšim.

5. Iskoristite sve što dan nudi

Ako imate priliku otići na pauzu ili na kafu, iskoristite je tako da to bude vrijeme vaše rekuperacije i opuštanja. Sjednite na sunce, zažmirite, dajte sebi par minuta mentalnog odmora. Dogovorite se s kolegom i po pola naručite vašu omiljenu pizzu ili neko drugo jelo - to će vam sigurno dići raspoloženje.

6. Dodajte zabavne ili opuštajuće aktivnosti u ponedjeljak

Organizirajte svoje vrijeme nakon radnog dana. Dogovorite se za piće s prijateljima, rezervirajte karte za kino ili odite u šetnju prirodom. Što god vam je potrebno da se opustite i da sjećanje na ponedjeljak ne bude vezano samo za 'težak' radni dan, piše Greatist.

7. Zašto vam je ponedjeljak najgori?

Uzmite sebi vremena preko vikenda i razmislite zbog čega vam je ponedjeljak najgori dan u sedmici. Kad dešifrirate šta je to od čega imate grč, već ste pola problema riješili. A znajući čega se bojite - zadataka/osobe/mjesta koji kod vas potiče negativne osjećaje, lakše ćete se protiv toga boriti i vrlo vjerovatno pronaći rješenje koje će vam te situacije olakšati.

Ne propustite