Jerusalem: Napad Palestinaca na sinagogu

Svijet
Jerusalem: Napad Palestinaca na sinagogu
U napadu na sinagogu u Zapadnom Jerusalemu poginula su najmanje četiri Izraelca i dva palestinska napadača, izvijestila je tamošnja policija.

U napadu na sinagogu u Zapadnom Jerusalemu poginula su najmanje četiri Izraelca i dva palestinska napadača, izvijestila je tamošnja policija.

"Možemo potvrditi da su u napadu na sinagogu poginula četiri izraelska državljanina. Policija je pucala na napadače i obojica terorista su ubijeni", objavio je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld na Twitteru.

Policijski su izvori Al Jazeeri ranije rekli da je u napadu na sinagogu Har Nof u utorak ujutro smrtno stradalo petero Izraelaca.  

Nije utvrđeno oružje

Reporterka Al Jazeere Stefanie Dekker također je izvijestila da je još sedmero izraelskih državljana ozlijeđeno u napadu. Policija je potvrdila da su napadači uspjeli ući u sinagogu prije nego su upucani. Glasnogovornik Rosenfeld je rekao kako nije odmah utvrđeno koje su oružje koristili napadači.

Stefanie Dekker izvještava da je bilo različitih informacija o kojem se oružju radi. Prema nekim informacijama, bili su naoružani noževima i sjekirama, dok su raniji izvještaji govorili o vatrenom oružju. Mjesto napada, kako pokazuju televizijske snimke, opkolile su jake policijske snage. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael "željeznom rukom odgovoriti na ubojstva'' vjernika.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je napad.

''Palestinsko predsjedništvo je uvijek osuđivalo ubojstva civila sa obje strane i danas osuđuje ubojstva vjernika u sinagogi u Zapadnom Jerusalemu.''

Palestinska grupa Hamas priopćila je da je napad "odgovor na ubojstvo mučenika Yusufa al-Ramoniya", palestinskog vozača pronađenog obješenog u ponedjeljak u Istočnom Jerusalemu. Hamas i Islamski džihad pozdravili su napad.

Američki državni tajnik tajnik John Kerry rekao je da je napad u sinagogi "čin čistog terora", kojemu "nema mjesta u ljudskom ponašanju".

Neredi zbog smrti Palestinca

Palestinske nacionalne i islamske snage i struje u okupiranom Jerusalemu ponedjeljak su odredile kao "Dan srdžbe", u znak prosvjeda zbog ubojstva jerusalemskog mladića Yusufa al-Ramoniya. Njegovo tijelo pronađeno je obješeno u autobusu kojeg je vozio kao vozač, u industrijskoj zoni Givat Shaul u Jeruzalemu.

Dok izraelska policija smatra da je palestinski mladić izvršio samoubojstvo, njegovi prijatelji s posla odbacili su ovu pretpostavku, naglasivši da je pronađen obješen nakon što ga je napalo šest izraelskih doseljenika.

Kao posljedica ovog događaja došlo je do izbijanja sukoba između srditih mladića i izraelskih snaga u gradskim četvrtima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

Ne propustite