Procurili šokantni detalji: SLUČAJ UBISTVA POZNATE VODITELJICE POVEZAN SA ARKANOM

Svijet
Procurili šokantni detalji: SLUČAJ UBISTVA POZNATE VODITELJICE POVEZAN SA ARKANOM
Smrt voditeljice BBC-a koju je obožavala nacija, i danas se istražuje, a ubica nikada nije pronađen.

Nešto prije podneva 26. aprila 1999. godine Vida Saunders pila je čaj kod susjede kada je na vrata pokucala njezina prijateljica. Bila je jako uznemirena. Zamolila ju je da ode s njom do kuće u susjedstvu gdje je vidjela nešto što je jako uznemirilo. Bilo je to jako čudno, s obzirom kako se u tom dijelu zapadnog Londona nikada nije događalo baš ništa, barem ne tako strašno.  No ono što se dogodilo tog jutra ispred ulaznih vrata na adresi 29 Gowan Avenue živjelo je i godinama nakon tog dana na naslovnicama novina diljem svijeta. 

- Nisam očekivala ništa takvo, a iako mi je to jako čudno sada, tada sam ponijela tu šoljicu čaja sa sobom - prisjeća se Saunders koja je svoja iskustva podijelili u opsežnom istraživanju za Daily Mail. Ono što je tada vidjela zauvijek joj se urezalo u sjećanje.  Vidjela je tijelo 37-godišnje Jill Dando, voditeljice sa BBC-a, koja je bila ubijena samo nekoliko minuta ranije ispred ulaznih vrata svog stana, jednim pucnjem u glavu.

- Njezino tijelo ležalo je pod čudnim uglom, izgledala je kao da se srušila na mjestu. Bila je u lokvi krvi, usnice su joj poplavile, i vidjela sam nekoliko kapljica krvi koja joj je curila iz nosa. Odmah smo znali da je u kritičnom stanju, najvjerojatnije mrtva - rekla je.  U rukama je još uvijek stiskala ključeve, a iz torbe joj je stalno zvonio mobitel.

- Ta slika nje kako leži tamo, još uvijek mi se vrti po glavi. Nisam mogla noćima spavati. S vremenom su slike izblijedile, no kada pričam o tome opet se vraćaju. Bilo je to strašno - rekla je.

20 godina nakon toga ubistvo TV prezenterice koju je obožavala nacija, i koja je bila zaštitno lice BBC-eve serije Crimewatch, i dalje ostaje zločin koji je šokirao zemlju i svijet. Nikome nije palo na pamet kako bi Dando mogla biti žrtva ubistva u glavnom gradu, usred bijelog dana. Unatoč velikoj nagradi za bilo kakvu informaciju, ubistvo i dalje ostaje neriješeno i bez poznatog motiva. Barry George, lokalni usamljenik, osuđen je za to ubistvo. Već je ranije bio u zatvoru zbog silovanja, a za ubistvo je proglašen krivim 2001. godine. Doživotna kazna zatvora poništena mu je, a na novom suđenju 2008. godine, oslobođen je optužbi.

Istraga ovog slučaja Daily Mail je odvela čak do Balkana. Njihova istraga uključila je i niz policijskih dokumenata, razgovora sa osumnjičenima, a sve kako bi razmotrili mogućnosti održavanja novog, trećeg suđenja za ubistvo Jill Dando, unatoč tome što je od zločina prošlo 20 godina. 

Jill Dando rođena je 1961. godine. Krenula je stopama svog oca i brata i počela se baviti novinarstvom. Njezin televizijski potencijal bio je očigledan. Nakon rada na lokalnim postajama, svoju veliku priliku dobila je 1988. godine kada je počela raditi na BBC-u.  Gledatelji su ju ubrzo zavoljeli, bila je prijateljska zvijezda, djevojka iz susjedstva, koja je jako nalikovala princezi Diani. No za razliku od njezinog stila života, Jill se u svoje privatno vrijeme bavila humanitarnim poslom u bolnicama i crkvom.

Pobožna pripadnica baptističke crkve od djetinjstva bila je dobra u školi, a dok se nije preselila u Gowan Avenue, živjela je u tihom naselju na jugozapadu Londona sa svojom rođakinjom Judith. Kakva je bila na ekranu takva je bila i uživo. Ljudi su ju zbog toga voljeli. 1993. godine postala je voditeljica programa za putovanja Holiday, a dvije godine kasnije preuzela je istu ulogu u  Crimewatchu. I to je radila sve do svoje smrti kada je i ona sam postala vijest o kakvoj su pričali. 1997. godine gledatelji su ju izabrali za BBC-vu osobu godine.

 Njezin privatni život bio je jako miran. Uživala je u vezi sa ginekologom koji je kasnije nadgledao rođenje djece princa Williama, a zaručili su se u januaru 1999. godine, nakon finalizacije njegova razvoda. Trebali su se vjenčati u septembru te iste godine. Većinu vremena su provodili u njegovom stanu, dok je njezin stan bio pomalo poput nekoj administrativnog sjedišta. Sedmicama prije ubistva tamo je prespavala samo dvije noći.

Dan prije ubistva otišla je do stana po poštu, a nakon što je primjetila da faks više nema tinte, odlučila se vratiti u ponedjeljak i zamijeniti ga. Večer prije par je proveo gledajući prvu epizodu njezine nove serije Antiques Inspectors, zbog koje je nekoliko dana provela na snimanju u Dubaiju. Lansiranje emisije Jill je promovirala pozirajući u crnom kožnom kombinezonu pokraj starog Aston Martina na naslovnici Radio Timesa. Bilo je malo drugačije od njezinog uobičajenog ponašanja, ali zabavno. Pisali su i neka pisma, i bavili se popisom gostiju za vjenčanje, koji je Fartingu poslužio i da organizira njezin sprovod.

Ponedjeljak je trebao biti početak njezinog dvotjednog odmora, nakon što je nije bilo mjesecima zbog snimanja. Imala je dogovorenu probu vjenčanice i planirala se baviti pozivnicama. Tog jutra Farting ju nije htio buditi, no ona je inzistirala da se digne kad i on i napravi mu doručak. Prije nego su se rastali rekla mu je "Danas ću biti dama koja ruča", misleći time na dogovor za ručak kojeg je imala u Lanesborough Hotel na Hyde Park Corner.No nažalost na njega nikada nije stigla. 

Posljednja četiri sata njezina života rekonstruirana su zahvaljujući snimkama nadzornih kamera, računa i telefonskih razgovora. No ono što se dogodio u posljednjim trenucima dalje ostaje misterija. Obavila je puno telefonskih razgovora, no nikome s kim je razgovarala nije zvučala zabrinuto, već zaposleno, ipak je imala puno stvari za obaviti. Iz doma svog zaručnika izašla je u 10 sati u svom BMW-u, otišla na benzinsku, a zatim u trgovački centar. Kupila papir za printanje. Posljednji put na snimci CCTV-a pojavila se oko 11:10 a detaljni pregled snimke pokazao je kako ju niko nije pratio. Posljednja osoba koja je vidjela bila je danas 53-godišnja Sarah Pusey. Dok je vozila primijetila ju je u automobilu pored i nasmiješila joj se. Ona joj je pristojno uzvratila. 

O tom susretu nije razgovarala s nikim osim s policijom. Ubrzo nakon toga televizijske postaje počele su izvještavati o njezinom ubistvu. 

Jill je rekla svom zaručniku kako će im skuhati večeru, a između 11:20 i 11:25 kupila je filete lista. Kako se prisjećaju trgovci bila je dobro raspoložena ali u žurbi jer je parkirala automobil na uglu. Obavila je četiri telefonska razgovora, a među ostalima potvrdili su joj i da ima karte za mjuzikl Mamma Mia. Rekli su da je zvučala "uzbuđeno", i rekla je da su karte dar njezinom zaručniku čiji se rođendan približavao.

Posljednji razgovor obavila je u 11:23, a na onaj u 11:31 više se nije javila. Njezini posljednji trenuci na životu ostaju puzzla koja se i dalje slaže. Njezin susjed Richard Hughes kaže da je čuo zvukove alarma za auto, zatim korake. 30 sekundi nakon toga, kako je rekao policiji, čuo je vrisak, kao da je Jill poznavala osobu, kao da je bila jako iznenađena. Nije čuo pucanj, no kada je čuo vrata kako se zatvaraju pogledao je kroz prozor i vidio muškarac kako brzo odlazi. Još je jedan susjed vidio sličnog muškarca kako "trči" niz ulicu. 

Helen Doble bila je prva koja je vidjela njezino tijelo. 

- U blizini njezina stana bila je ordinacija, otrčala sam tamo dok je Helen zvala policiju. Vratila sam se sa recepcionisticom koja ju je pogledala i rekla kako je najvjerojatnije mrtva i kako ne bi trebali ništa dirati. Ubrzo nakon toga kada došla je hitna mi smo sljedeće sate provele odgovarajući na pitanja policije - prisjeća se Saunders. Prisjeća se i da je primijetila kako joj je lice dobilo boju dok su je nosili i pomislila je da su joj uspjeli spasiti život. 

- Poslije sam shvatila da je to bio kisik koji su u nju upumpali u pokušaju da ju spase - rekla je. 

Jill Dando najvjerojatnije je bila mrtva i prije nego je pala na zemlju. Saunders se prisjeća kako je i njima svima koji su ju vidjeli prije dolaska hitne izgledala tako. Na mjestu zločina pokušavali su ju oživjeti, pa je u bolnici stigla tek u 12:30. Nakon pola sata borbe za njezin život, proglašena je mrtvom. Istrazi nije pomogla činjenica da je njezina odjeća uništena u pokušaju da ju se spasi, a nedostatak dokaza, pomalo neobičan, na mjestu zločina obilježit će cijeli slučaj. 

Te 1999. godine Hamish Campbell bio je glavni istražitelj. Nikada nije upoznao Jill Dando, iako je ona spominjala njegov jedan slučaj na Crimewatchu i bili su na istom ručku u Scotland Yardu na kojem je pričala o strahu zbog mogućih prijetnji voditelju serijala. On i njegov tim bili su dežurni tjedan dana, no kako nije bilo ubojstava, postao je nemiran. Kada mu je kolega rekao kako dolaze izvještaji o izbodenoj ženi u Fulhamu, odlučio je s narednikom pogledati što se događa. Nije čak ni pričekao da vidi je li to bilo smrtonosno.

Kada je izlazio iz policijske postaje, nazvao ga je šef i pitao je li čuo za incident s nožem. Odgovorio mu je da je čuo, a šef mu je rekao da se sumnja da je riječ o Jill Dando. 

- Sjećam se kako sam pomislio ko bi izbo Jill Dando? Zašto bi to neko učinio? - prisjeća se Campbell.

Stigao je na mjesto zločina u trenutku kada je hitna pomoć odvozila njezino tijelo. Ubrzo su otkrili metak koji je prošao kroz njezinu glavu, udario prednja vrata i završio na tlu. Nije bilo riječ o slučaju izbodene žene, a ni pljački jer joj nisu bili ukradeni ni sat ni nakit. Bilo je ovdje riječ o nečemu neobičnom. Prikupili su niz stvari, uključujući ključeve, naušnicu, i vrećicu s tržnice, te torbu. No tada je opet počela padati kiša, i tako im uništila dokaze na mjestu zločina.

Dok su pokušavali zaštiti mjesto od kiše, pitao se koliko je već daleko ubojica mogao pobjeći. Kasnije tog dana posjetio je obdukciju koju je vodio dr. Iain West. Metak je ušao iznad njezinog lijevog uha, a izlaznu ranu pronašli su kod desnog. Zaključio je patolog da je pištolj bio prislonjen njoj na glavu, i bio zapravo i učinkoviti prigušivač. Na podlaktici je bila masnica, koju je možda uzrokovao njezin ubojica. No nije bilo nikakvih tragova borbe na mjestu zločina ili nekih ozljeda prilikom samoobrane. Zato je policija zaključila da ju je ubojica iznenadio s leđa dok je htjela otključati vrata. Metak je oštetio i donji dio vrata pa se pretpostavlja da se sagnula ili da ju je gurnu prema podu u trenutku ubistva. Njezin zaručnik Alan Farthing bio je u bolnici. Prisjeća se kako ga je nazvao njezin agent Jon Roseman oko 13 sati. 

- Prvo što me pitao je da li je sa mnom, jer su ga nazvali novinari i pitali da komentira navode da je napadnuta na cesti. Rekao sam mu da ću ju probati dobiti na mobitel - prisjeća se. 

Ubrzo je shvatio što se događa i odveli su ga u bolnicu. 

- Imala je ručnik omotan oko glave, kao da je oprala kosu. Ležala je na krevetu u bolničkoj halji i izgledala mirno. Držao sam ju za ruku koja je i dalje bila topla i potvrdio policajcima da je to ona - rekao je. 

Objasnili su mu da su je pokušavali oživjeti no da nije bila živa kada je stigla u bolnicu. On se pitao ko bi mogao učiniti nešto takvo. To su ga isto pitali i policajci, koji su znali da će ta istraga biti možda i najveća u njihovim karijerama. I već su imali niz ozbiljnih problema.  Mjesto zločina bilo je u kaosu, a dokazi svjedoka "male kvalitete". 

- Pitali smo se je li ubijena zbog toga ko je ili gdje je bila - prisjeća se Campbell.

Najvjerojatnije je samo jedna osoba znala zašto je ubijena, ona ista osoba koju su vidjeli kako trči niz ulicu. Da bi ga pronašli ispitali su 1393 potencijalnih osumnjičenika. Njezino ubojstvo posebno je zakomplicirala povezanost sa Crimewatchom, pa se postavljalo pitanje je li bila žrtva podzemlja?Jedna od najpopularnijih i najdugotrajniji teorija koja se morala istražiti bila je i ona da je Jill Dando ubijena po nalogu srpskog šefa podzemlja Željka Ražnatovića Arkana. U aprilu 1999. godine britanski ratni zrakoplovi sudjelovali su u NATO bombardiranju Jugoslavije kako bi zaustavili etničko čišćenje Albanaca na Kosovu. Ranije tog mjeseca Jill Dando je vodila emisiju o prikupljanju sredstava za pomoć izbjeglicama. Dva dana prije njezine smrti, sjedište srbijanske televizije pogodila je NATO raketa, i ubila 17 ljudi.

Ne propustite