Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE

Show
Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE
.

Esma Redžepova, istinska diva romske glazbe, tijekom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama. Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a često je surađivala sa utjecajnim i svjetski poznatim glazbenim imenima. No možda i više od svoje glazbe bila je poznata po svom humanitarnom djelovanju.

d
Osim što je promicala romsku kulturu, svoje bogatstvo za života je trošila prije svega pomažući siromašnima. Sa suprugom je pokrenula glazbenu školu za Rome, a usvojila je 47-oro djece.  Dva puta je nominirana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma.

Na koncu, nakon smrti 11. prosinca 2016.,  svu svoju imovinu uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skopju u kojem je i živjela, oporučno je ostavila Makedoniji.
dds

No nešto više od godinu dana nakon njene smrti, njena kuća ruglo, stvari pokradene, a nepokriveni grob ima tek improvizirani natpis.

“Zaključak se nameće sam, ljudi su govna”, stoji u statusu koji se prenosi Twitterom.

eses1

ew

es2es4es5es6es7es8es9es10

Ne propustite