Guaidó tvrdi da će Maduro uskoro biti poražen

Svijet
Guaidó tvrdi da će Maduro uskoro biti poražen
,

Administracija venezuelskog predsjednika Nicolása Madura je u svom posljednjem stadiju i uskoro će doći do promjena u vladi, najavio je opozicijski vođa Juan Guaidó u intervjuu za Reuters te dodao kako su njegovi saveznici razgovarali s visoko rangiranim vojnim dužnosnicima koji namjeravaju prijeći na njegovu stranu.

"Maduro ne može više financirati političku ucjenu"

Guaidó je dodao i kako Maduro nije više sposoban "financirati političku ucjenu" te time gubi i mogućnost zadržavanja moći, i to zahvaljujući pritisku stranih vlada.

"Izolirani su, sami, raspadaju se sve više iz dana u dan", rekao je Guaidó prije nekoliko dana u Lecheriji, gradu na sjeverozapadu zemlje, gdje je ovog tjedna održao nekoliko skupova.

Podsjetimo, Venezuela je zapala u duboku političku krizu ovog siječnja kad se Guaidó pozivajući se na Ustav samoproglasio predsjednikom pritom tvrdeći da je reizbor Madura u svibnju 2018. godine bio nelegitiman. A zapadne sile, uključujući SAD, stale su na njegovu stranu.

Maduro tvrdi da je Guaidó "lutka SAD-a"

S druge strane, socijalistički predsjednik Venezuele Maduro tvrdi kako je Guaidó "lutka SAD-a" pomoću koje oni žele uspostaviti kontrolu nad rezervama nafte. Maduro za sada uspijeva držati kontrolu pomoću vojske koja mu je odana.

No Guaidó tvrdi da Maduro gubi kontrolu i to zahvaljujući pritiscima stranih vlada. Još u siječnju SAD je nametnulo sankcije državnoj naftnoj tvrtki PDVSA, a ovog petka isto je učinio i s nekoliko državnih banaka. 

Nedugo nakon što se proglasio predsjednikom Guaidó je ponudio amnestiju svim članovima vojske koji prijeđu na njegovu stranu. I dok su stotine dezertirale bježeći uglavnom u susjednu Kolumbiju, najviši vojni oficiri ostali su uz Madura.

80 do 85 posto vojske želi promjene

No Guaidó sad procjenjuje da oko 80 do 85 posto vojnika želi promjene te tvrdi da se njegov tim sastajao s visokim časnicima.

"Što nedostaje? Vodstvo, da visoki časnici oružanih snaga stanu na stranu Ustava", rekao je Guaidó za Reuters.

Visoki sud u Venezueli pokrenuo istragu protiv Guaidóa

Ovaj 35-godišnji političar, koji nije bio previše poznat dok nije preuzeo predsjedništvo u nacionalnoj skupštini, kazao je i da je spreman na još uhićenja svojih suradnika, nakon što je njegov šef osoblja Roberto Marrero uhićen ovog četvrtka pod optužbom za terorizam.

Visoki sud u Venezueli pokrenuo je istragu protiv Guaidóa pod sumnjom da je pomogao stranim zemljama da se umiješaju u unutrašnje poslove zemlje. Glavni državni tužitelj zatražio je da ga se ispita zbog navodne umiješanosti u sabotiranje izbornog sustava u zemlji.

Guaidó je rekao da je Madurov cilj "stvaranje straha". Prema njemu, oni koji sudjeluju u politici riskiraju vlastiti život, slobodu i progon najbližih.

Ne propustite