VIŠE OD 100 MIGRANATA SVAKI DAN UĐE U BIH: Država pred ozbiljnim problemom, situacija može eskalirati

Bosna i Hercegovina
VIŠE OD 100 MIGRANATA SVAKI DAN UĐE U BIH: Država pred ozbiljnim problemom, situacija može eskalirati
Mjesečno u Bosnu i Hercegovinu uđe više od 30.000 ilegalnih migranata!

Mjesečno u Bosnu i Hercegovinu uđe više od 30.000 ilegalnih migranata! Ovaj alarmantni podatak potvrdio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. U isto vrijeme, dok se kriza povećava, državne institucije ne čine mnogo te se samo na sjednicama Vijeća ministara konstatiraju brojke.  

Trenutno, od 100 do 110 migranata dnevno uđe u BiH. Međutim, to je samo broj migranata koju službe uprate, dok je stvarni broj vjerovatno veći, a najveći talas još nije ni počeo kada bi u BiH moglo ulaziti i do 30.000 migranata.

Granična policija bila je zadužena da izvrši analizu i utvrdi na kojim je dijelovima granice bilo najviše ilegalnih ulazaka te koliko bi službenika trebalo uposliti da bi se granica sačuvala. Prema njihovim procjenama, da bi se granica i kritične tačke pokrile 24 sata dnevno, potrebno je više od 1.000 službenika. Ali, problem je što Graničnoj policiji nedostaje kadra da radi i u normalnim uvjetima.

To znači da bi za pokrivanje samo kritičnih tačaka na granici dugoj oko 600 kilometara trebalo uposliti ukupno 952 službenika. U slučaju da se treba osigurati granica cijelom dužinom, potrebno je pet puta više službenika.

- Ako granica prema EU ostane hermetički ili potpuno zatvorena, onda ćemo i mi ići na totalnu blokadu ulaska. Dosta je građana, posebno iz Irana koji turistički ulaze u Srbiju, a u BiH ulaze kao migranti i taže azil - rekao je jučer Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

 

Ne propustite