NATAŠA KANDIĆ ZA NOVI.BA: Vlast u Srbiji namjerno prepustila medijima da šalju poruku da je presuda Karadžiću politička

Bosna i Hercegovina
NATAŠA KANDIĆ ZA NOVI.BA: Vlast u Srbiji namjerno prepustila medijima da šalju poruku da je presuda Karadžiću politička
Vlada Srbije, njen predsjednik Aleksandar Vučić, ali ni najveća opoziciona grupacija u ovoj državi, "Savez za Srbiju", još uvijek se nisu zvanično oglasili povodom pravosnažne presude nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenu prije dva dana u Hagu. Jedina od srbijanskih zvaničnika koja se dosada oglasila, iako vrlo kratko, je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je jučer, gostujući u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije, izjavila "da ne treba žuriti sa izjašnjavanjem o slučaju Karadžić".

Vlada Srbije, njen predsjednik Aleksandar Vučić, ali ni najveća opoziciona grupacija u ovoj državi, "Savez za Srbiju", još uvijek se nisu zvanično oglasili povodom pravosnažne presude nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenu prije dva dana u Hagu. 
Jedina od srbijanskih zvaničnika koja se dosada oglasila, iako vrlo kratko, je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je jučer, gostujući u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije, izjavila "da ne treba žuriti sa izjašnjavanjem o slučaju Karadžić".

ana-brnabic

O ćutanju službenog Beograda za Novi.ba govorila je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) u Srbiji, nevladine organizacije čiji je cilj dokumentovanje kršenja ljudskih prava koja su masovno činjena širom bivše Jugoslavije, tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i kasnije na Kosovu.

Po mišljenju Kandić, jedan od razloga zbog kojeg političari Republike Srbije još uvijek ne iznose svoj zvanični stav je što ne žele pridavati značaj presudi Karadžiću, jer je njom osuđen neko ko je bio najviši predstavnik bosanskih Srba. 

Podsjetila je na činjenicu da je u vrijeme kada je optužnica protiv Karadžića bila podignuta, među članovima udruženog zločinačkog poduhvata, osim Arkana i Šešelja, bio i šef državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić. 

- To što je neko ko je šef državne bezbjednosti bio među članovima udruženog zločinakog poduhvata, značilo je da je Srbija učestvovala u njihovom izvršenju - istakla je Kandić. 

Međutim, kasnije, napominje ona, kada je počelo suđenje odlučeno je da se predstavnici državnih institucija i vođe paravojnih grupa, kao što je bio Arkan, izbrišu iz sastava članova udruženog zločinačkog poduhvata. Time je, kada je riječ o Srbiji, tvrdi Kandić, ono što se dogodilo u Srebrenici i drugim bosanskohercegovačkim općinama ostavljeno u okviru BiH.

- To je razlog zbog čega političari Srbije i predsjednik Vučić nisu izašli javno i kazali da je presuda pokazala da Srbija nije odgovorna za genocid u BiH. Međutim, morali su kazati nešto drugo, na što ih obavezuju međunarodne norme, a to je poštivanje presude. Morali su kazati da je time što je utvrđeno da se dogodio genocid, Srbija obavezna da poštuje činjenice, odluke i zaključke Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove - naglasila je osnivačica FHP-a.  

Srbija to, kaže ona, iz političkih i pragmatičkih razloga, nije uradila, niti je htjela da se stavi na stranu RS-a i osudi presudu Karadžiću kao nepravednu i političku. 

karadzic-presuda

- Srbijanski zvaničnici su umjesto toga ćutali i prepustili prostor medijima, naročito tabloidima, da šalju političku poruku koja se uglavnom svodi na to da Srbija presudu Žalbenog vijeća smatra političkom te da je cijeli srpski narod okarakterisan kao genocidan, iako se ni u jednom dijelu presude Žalbenog vijeće spominje - zaključila je Kandić. 

Međutim, ponovila je da nema nijednog zvaničnog stava Srbije koji bi to i potvrdio. 

 

Ne propustite