SUSRET U SARAJEVU

Snažna potpora SAD-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH

Objavljeno:21.03.2019 - 16:51
A A A Times Arial

Foto: MOBiH

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je u nastupni je posjet primila veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Erica G. Nelsona. 

Veleposlanik Nelson tom je prilikom izrazio snažnu potporu Vlade i Veleposlanstva SAD-a Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH) u daljnjim koracima na polju euroatlantskih integracija. 

Istaknuo je da građani mogu biti ponosni na OSBiH, kao jedne od najintegrativnijih cjelina u bh. društvu, ali i jedne od najvažnijih institucija u BiH. 

Naglasio je da će SAD nastojati pomoći da tako bude i u budućnosti. 

Pendeš je američkog veleposlanika informirala o aktualnim statusom prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH, čijim bi se usvajanjem aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlanstkom savezu (NATO). 

Ministrica je naglasila da MAP ne znači automatsko članstvo s NATO-om već, prije svega, jačanje partnerstva s ovim savezom, što bi pozitivno utjecalo na daljnji razvoj obrambenog sektora u BiH, ali i gospodarstva u našoj zemlji. 

nelson-i-pendes

Susretu su nazočili i vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto, politička savjetnica u Veleposlanstvu SAD u BiH Carrie Giardin, te službenici Ministarstva obrane BiH iz Sektora za međunarodnu suradnju i Ureda za odnose s javnošću, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!