IVANA MARIĆ ZA NOVI.BA: Zbog čega ćuti Aleksandar Vučić

Aktuelno
IVANA MARIĆ ZA NOVI.BA: Zbog čega ćuti Aleksandar Vučić
Budući da se još niko od srbijanskih zvaničnika, između ostalih, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić te predsjednica Skupštine Maja Gojković, nije oglasio povodom jučer izrečene drugostepene presude ratnom predsjedniku Radovanu Karadžiću, s tim u vezi kontaktirali smo političku analitičarku Ivanu Marić koja je izjavila da izostanak reakcije službenog Beograda smatra pozitivnim znakom.

Budući da se još niko od srbijanskih zvaničnika, između ostalih, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić te predsjednica Skupštine Maja Gojković, nije oglasio povodom jučer izrečene drugostepene presude ratnom predsjedniku Radovanu Karadžiću, s tim u vezi kontaktirali smo političku analitičarku Ivanu Marić koja je za Novi.ba izjavila da izostanak reakcije službenog Beograda smatra pozitivnim znakom.

ana-brnabic

- Sa bosanskohercegovačke tačke gledišta to je pozitivno jer znamo, prema njihovim dosadašnjim izjavama, kakav stav imaju prema presudama, Haškom tribunalu i  Karadžiću - kazala je Marić. 

Izjave političke srbijanske elite, da su ih i dali, smatra ona, vjerovatno bi bile kritike upućene Haškom tribunalu, kao što se već moglo vidjeti i u izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

maja-gojkovic

Taj izostanak reakcije najviših zvaničnika Srbije, ističe politička analitičarka, govori da se nešto mijenja.

- To je neka prelazna faza koju primijetimo i kod hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je izjavio da ove godine neće ići u Blajburg jer ima ranije preuzete obaveze. Čim izostane očekivana reakcija zvaničnika, to je prvi korak u promjeni - naglasila je. 

Zbog toga je, po njenom mišljenju, ćutanje Aleksandra Vučića i svih ostalih koji ga slijede, dobar znak, jer bi inače "njegove izjave samo unijele dodatne tenzije i nemir". 

- Ovako to je prelazna faza ka tome da možda nekad čak i prihvate takvu vrstu odgvornosti - zaključila je Ivana Marić u izjavi za Novi.ba. 

aleksandar-vucic
  

Ne propustite