NOVI.BA NA PREZENTACIJI IZVJEŠTAJA O BORBI PROTIV DISKRIMINACIJE U BiH/OMBUDSMEN MITROVIĆ: Stravična neodgovornost različitih nivoa vlasti

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREZENTACIJI IZVJEŠTAJA O BORBI PROTIV DISKRIMINACIJE U BiH/OMBUDSMEN MITROVIĆ: Stravična neodgovornost različitih nivoa vlasti
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je na konferenciji u Sarajevu, povodom 10. godišnjice usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, predstavila izvještaj o procjeni rada institucija BiH u borbi protiv diskriminacije. Izvještaj se fokusira na ostvareni napredak u primjeni zakonodavstva o zabrani diskriminacije u proteklih deset godina, identifikuje izazove i daje preporuke za unpređenje dosadašnje prakse.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je na konferenciji u Sarajevu, povodom 10. godišnjice usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, predstavila izvještaj o procjeni rada institucija BiH u borbi protiv diskriminacije. Izvještaj se fokusira na ostvareni napredak u primjeni zakonodavstva o zabrani diskriminacije u proteklih deset godina, identifikuje izazove i daje preporuke za unpređenje dosadašnje prakse. 

U obraćanju novinarima šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton istakao je da ovaj izvještaj predstavlja dio podrške koju Misija OSCE-a u BiH pruža bh. institucijama u borbi protiv diskriminacije. 

berton

Pojasnio je da su u izvještaju analizirali rad tri ključne institucije nadležne za borbu protiv diskriminacije u BiH, i to pravosuđa, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Jasno je da, iako je mnogo toga urađeno dosada, još mnogo ostaje da se uradi, a u ovom izvještaju sadržane su preporuke na koji način krenuti dalje u tom smislu - kazao je Berton. 

Dodao je da to ne znači da će samo objaviti izvještaj i onda "oprati ruke" od ove teme te poručio da će Misija OSCE-a u BiH i dalje ostati partner nadležnim institucijama, ali i države BiH u cjelini, kao i da će institucijama i dalje pomagati u provedbi Zakona o zabrani diskriminacije. 

Ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović ocijenio je da u posjednjih deset godina, koliko je proteklo od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, u tom konstektu nije urađeno dovoljno i da se moglo uraditi mnogo više. 

ombudsman

Kao osnovne probleme s kojima su se susretali izdvojio je nerazumijevanje, nesnalaženje te problem sa edukacijom i znanjem onih na koje se Zakon odnosi. 

Osim toga, dodao je ombudsmen, u mnogim predmetima s kojima se svakodnevno susreću u svom radu postoji i "stravična neodgovornost različitih nivoa vlasti", na što ova institucija stalno upozorava. 

Govoreći o najčešćim oblicima diskriminacije naveo je da se najveći broj žalbi odnosi na sudske postupke, organe uprave te različite oblike mobinga i uznemiravanja. 

Naglasio je da je Institucija ombudusmena centralna institucija za borbu protiv diskriminacije u BiH, poručivši da će nastaviti da rade na svom cilju, a to je da postanu institucionalni nosioci borbe protiv diskriminacije u BiH. 

Novinarima se obratio i zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović koji je kazao da ovo Ministarstvo poseban senzibilitet gaji prema povratnicima, kao jednoj od najugroženijih kategorija stanovništva.

jovic

- Prioritet u radu Ministarstva je održivi povratak. Pri tome ne mislimo samo na izgradnju kuća u koje ćemo smjestiti ljude već i poštivanje ljudskih prava, slobode govora, pravo na zapošljavanje, slobodu vjeroispovijesti i sve ono što podrazumijeva neka osnovna ljudska prava i dostojanstven život tih ljudi - istakao je Jović. 

Zaključio je da nerazumijevanje i nepoštovanje među ljudima dovodi do diskriminacije.

- Onda kada shvatimo da moramo poštovati jedni druge, ne zbog ustavne kategorije ili međunarodnih obaveza, već zato što to treba da postane način života, onda ćemo postati prosperitetno i uređeno društvo - zaključio je zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Konferencija, koja završava sutra, okupila je više od 100 predstavnika pravosuđa i prravnih stručnjaka te predstavnika relevantnih javnih institucija i organizacija civilnog društva iz BiH i regiona. 

izvjestaj-2

Ne propustite