Afera Žekiliks drma Republiku Srpsku

Bosna i Hercegovina
Afera Žekiliks drma Republiku Srpsku
Snimak telefonskog razgovora u kojem premijerka Željka Cvijanović novoizabrane narodne poslanike stranke Napredna Srpska naziva papcima i ujedno saopštava kako su kupili druga dva poslanika, potresa javnost ne samo u Republici Srpskoj.


Snimak telefonskog razgovora u kojem premijerka Željka Cvijanović novoizabrane narodne poslanike stranke Napredna Srpska naziva papcima i ujedno saopštava kako su kupili druga dva poslanika, potresa javnost ne samo u Republici Srpskoj.

U Istočnom Sarajevu na konferenciji za novinare o ovoj aferi govorili su Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa.

Skandal godine, afera ŽEKILIKS, afera DVA PAPKA. Ovako se u Istočnom Sarajevu komentarisao snimak telefonskog razgovora koji je procurio u javnost, prenosi BN TV. 

Zanimljivo je i to što se sumnja da je taj snimak medijima dostavio neko iz SNSD-a. Pitanje je samo da li je snimak dostavljen zbog unutarstranačkog obračuna ili zbog sprečavanja političke korupcije u Republici Srpskoj.

,,Pozivamo gospođu Cvijanović da kaže koga je i za koliko para SNSD kupio'', izjavila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Ona dodaje da je ovo dokaz da je korupcija u srcu Vlade i vlasti Republike Srpske, odnosno u SNSD-u.

,,Ovo je i test za istražne organe koji bi trebalo da se bave borbom protiv korupcije. Od policije i Tužilaštva očekujemo hitnu istragu, koju su dužni provesti po službenoj dužnosti. Očekujemo da utvrde činjenice, da podignu optužnice i da uhapse aktere ove afere kako bi spriječili da korumpirani političari uđu u vlast'', kaže Pandurević.

,,Ovo je školski primjer ozbiljne političke korupcije sa svim dokazima. Ako nismo uspjeli da dokažemo, nespornu krađu i kupovinu glasova na proteklim izborima, režim je sada sam sebe otkrio u aferi kupovine poslanika. Otežavajuća okolnost je to što tu kupovinu obavljaju narodnim, budžetskim novcem'', kaže Miroslav Brčkalo član Predsjedništva PDP-a.

U SDS-u i PDP-u ističu da će biti zanimljivo čuti reakciju novoizabranih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Adama Šukala i njegovog stranačkog kolege, koje premijer Željka Cvijanović, najblaže rečeno neprimjereno naziva papcima.

,,Ovaj snimak pokazuje i jednu činjenicu koja me raduje, a to je da i u SNSD-u postoje časni političari koji su ogorčeni ponašanjem vrha stranke i korupcijom. Zato su odlučili da javnost Republike Srpske upoznaju sa pokušajem nove, ovaj put postizborne krađe'', ističe Aleksandra Pandurević.
Miroslav Brčkalo iz PDP-a kaže:,,Sve ovo je dokaz da SNSD neodoljivo podsjeća na Titanik i da se spašava ko se još spasiti može. Ili još slikovitije da kažemo SNSD je u ovom trenutku mala bara sa puno krokodila. Izgubili su vlast na nivou BiH i sad valja udomiti kadrove koji će da lete iz Sarajeva. Sa druge strane njihovi koalicioni partneri zahtjevaju sve više pozicija. Na sve to dolaži budžetski deficit, prezaduženost Republike Srpske i prazni fondovi''.

Afera Žekiliks-Dva papka, dokazuje i da su netačne tvrdnje, još uvijek vladajuće koalicije, da imaju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tvrde u SDS-u i PDP-u ali  dodaju da ova afera ipak pokazuje dosljednost SNSD-a. Dosljednost u afirmaciji i provođenju politike kriminala i korupcije.

Ne propustite