Kosor: Sutra presuda Karadžiću kojeg kao heroja slavi Dodik

Aktuelno
Kosor: Sutra presuda Karadžiću kojeg kao heroja slavi Dodik
.

Jadranka Kosor, nekadašnja premijerka Hrvatske i predsjednica Hrvatske demokratske zajednice, oglasila se na Twitteru uoči presude Radovanu Karadžiću. 

"Sutra presuda Karadžiću u Haagu. Kojeg kao heroja slavi Dodik. S kojim je u savezništvu Čović. Koji je počasni doktor Zagrebačkog sveučilišta." - napisala je Kosor. 

 

Karadžić je optužen za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992-1995. koji je u prvostepenom postupku, presudom od 24. marta 2016. godine, oglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedoka, javio je BIRN.

karadzic

Prvobitnu optužnicu protiv Karadžića Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdio je 25. jula 1995. godine. Nakon toga Karadžić je proveo 12 godina u bjekstvu, a konačno je uhapšen u Beogradu 2008. godine kada je izručen UN-ovom tribunalu.

Prvostepenom presudom suda u Haagu, Karadžić je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine.

Krivim je proglašen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade tog grada te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce. 

Ne propustite