Dodik u Beogradu: Obavijestio sam Vučića o opstrukcijama BOŠNJAKA

Region
Dodik u Beogradu:  Obavijestio sam Vučića o opstrukcijama BOŠNJAKA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas u Beogradu gdje su razgovarali o saradnji dviju zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas u Beogradu gdje su razgovarali o saradnji dviju zemalja.
Dodik je iskoristio priliku da izrazi nezadovoljstvo kada je riječ o brzini formiranja državne vlasti u BiH.

"Razgovarali smo o odnosima BiH i Srbije. Problem granice je neriješen zbog bošnjačke strane, ali što se mene tiče, ranije predložena rješenja su prihvatljiva. RS i Srbija pokazuju saradnju da se stabilizuje čitav prostor. Postoje namjerne opstrukcije s bošnjačke strane da se ono što pripada Srbima nakon izbora oduzme i o tome sam obavijestio predsjednika Vučića", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je sinoć održan sastanak u Sarajevu gdje je dogovoren niz principa oko kojih će vlast biti okupljena.

"Dogovoreno je i kada smo trebali to da potpišemo Bakir Izetbegović je zatražio dodatnih sedam dana, a mi nemamo strpljenja za to", kazao je Dodik.

Što se tiče aktuelnih protesta u Beogradu, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako "RS s dozom ljubavi gledam prema Srbiji" i ono što se gleda prethodnih dana u Beogradu nažalost doprinosi "destabilizaciji i slabljenju Srbije". Dodik je u svom obraćanju medijima nakon okončanog sastanka naglasio i važnost finansijske pomoći koju Beograd planira izdvojiti za lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

"Ovo je nakonkretnija saradnja RS-a i Srbije. To se ne ogleda samo u ovim projektima, nego i u drugoj vrsti podrški", rekao je Dodik.

Vučić je prvo naglasio kako Srbija želi pomoći općinama u Bosni i Hercegovini, prvenstveno onim s većinski srpskim stanovništvom.

"Dogovorili smo se da Srbja učini sljedeće stvari - da u svim općinama u RS-u, ali i u FBiH ako to žele, rekonstruišemo domove zdravlja, vrtiće, domove penzionera, omladinske centre, škole, centre za djecu s poteškoćama u razvoju, sportske dvorane, općinske prostorije i slično, a sve bi ukupno trebalo da košta oko 32 miliona eura", rekao je Vučić.

Na novinarsko pitaje o protestima, Vučić je između ostalog rekao kako neće dozvoliti napade na privatne televizije i blokiranje cesta.

"Na vlast se dolazi izborima, a ne nasiljem", zaključio je Vučić.

Ne propustite