SRBIJA

PROMJENA ZAKONA ZA REGISTRACIJU VOZILA: Ovi vozači će MORATI da mijenjaju tablice, ALI TO NIJE SVE!

Objavljeno:18.03.2019 - 22:52
A A A Times Arial

Foto: Srbija Danas

Od 3. aprila ove godine u Srbiji prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine.

Prije više godina izmijenjen je Zakon o bezbjednosti saobraćaja, ali nije donijet određeni podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda, pa je mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika, piše portal Polovni automobili.

Iako mopedi već dugo ne mogu da dobiju trajnu registraciju, oni koji su je imali mogli su da je zadrže. Sve do sada, tj. do aprila 2019. godine. Naime, 2018. godine u aprilu stupio je na snagu izmjenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, pa je vlasnicima mopeda sa trajnom registracijom ostavljeno godinu dana da uzmu nove tablice, tj. da obave standardnu registraciju.

1

Oni će sada morati da dobiju novu saobraćajnu dozvolu, umjesto samo potvrde o registraciji, nove registarske tablice i registracionu naljepnicu. Takođe, registracija se produžava svake godine, što znači da moped mora da prođe tehnički pregled, a važe ista pravila kao za automobile.

Sve mora da bude ispravno i bez izmjena ili dodataka kada su u pitanju svjetla, sjedišta, upravljač i drugi dijelovi - samo po fabričkim specifikacijama.

Probleme kod „preregistracije“ imaće mnogi vlasnici mopeda koji nemaju svu dokumentaciju ili im je maksimalna brzina veća od 45 kilometara na sat.

Dakle, ako u dokumentaciji piše da je maksimalna brzina 48 kilometara na sat, moraće da se registruje kao motocikl, što znači da je za njegovu vožnju neophodna najmanje A1 kategorija. Ta 3 kilometra na sat razlike u praksi ne znače ništa, ali zakon je jasno napravio podjelu.

Probleme će imati mnogi vlasnici Tomos motocikala (APN, ATX...) pošto im je maksimalna brzina preko 45 km/h. Imaće osetno veće troškove - skuplja registracija nego za moped i to svake godine, plus eventualno polaganje za A1 kategoriju.

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

Ukida se trajna registracija i za radne mašine, motokultivatore, traktore i priključna vozila koja vuku traktor. Dakle, njihove potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila ove godine.

(Novi.ba/ Polovni automobili)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!