NOVI JAVNI POZIV

NOVI.BA NA PREZENTACIJI GRANT PROGRAMA USAID "DIASPORA/INVEST"/Predsjednik Privredne komore KS: Moramo iskoristiti investicioni potencijal bh. dijaspore

Objavljeno:18.03.2019 - 12:31
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

USAID Projekt "Diaspora Invest" danas je, u saradnji s Privrednom komorom Kantona Sarajevo (KS), organizirao info sesiju o 4. javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava. Fokus poziva je podrška malim i srednjim preduzećima koja nisu starija od tri godine te su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, odnosno imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore. 

Uoči početka današnje sesije, posljednje u nizu u 12 prezentacija održanih širom BiH, šef spomenutog USAID-ovog projekta Sanjin Arifagić kazao je da je generalno interes za javne pozive prilično veliki te da su za prethodna tri javna poziva imali 156 aplikacija. 

Sličan interes su zabilježili i za ovaj javni poziv, a investitori iz dijaspore zainteresirani su za različite sektore kao što je metaloprerađivačka industrija, poljoprivreda, turizam te IT sektor. 

- U najvećem broju slučajeva radi se o investitorima koji su zainteresirani da zadovolje potrebe na vanjskim tržištima, što znači da su projekti započeti u BiH primarno okrenuti ka izvozu, što je još  jedna pozitivna strana učešća bh. dijaspore u ekonomskom razvoju BiH - istakao je Arifagić. 

arifagic

Šef USAID-ovog projekta je ukazao i na činjenicu da kompanije koje su osnovali bh. iseljenici imaju mnogo bolju održivost od uobičajenih start-upova, koji velikim dijelom, njih 40 posto, propadne tokom prve dvije godine poslovanja. 

Napomenuo je da je njihov poziv primarno usmjeren na privlačenje investitora iz bh. dijaspore, tako da kompanije koje apliciraju za program moraju biti registrirane u BiH, učešće bh. iseljenika u kapitalu mora biti najmanje 25 posto ili jasno moraju dokazati vezu sa članom bh. dijaspore kroz pravno valjane dokumente. 

- Grantovi se isključivo koriste za nabavku stalnih sredstava i iznos granta je do 50.000 KM, a očekujemo da bh. usljenici ulože još najmanje toliko - pojasnio je Arifagić.

Novinarima se obratio i predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović koji je istakao da su ovakvi projekti bitni za razvoj ekonomije BiH, kao i za ekonomiju Kantona Sarajevo. 

Napomenuo je da je Privredna komora KS u proteklom periodu dobijala informacije sa terena da potencijalni korisnici grantova ne znaju da su ovi grantovi na raspolaganju, kao i da im nisu jasna pravila apliciranja.

- Tako smo, zajedno sa bh. dijasporom, pokušali napraviti još jednu promociju kako bi potencijalnim korisnicima iz bh. dijaspore pružili sve neophodne informacije - rekao je Mahmutović. 

mahmutovic

Naglasio je da je iznos novčanih sredstava koja dolaze iz dijaspore u BiH ogroman, bilo da se radi o direktnim ulaganjima u privredu ili kroz pomoć bh. stanovništvu. 

- Moramo iskoristiti investicioni potencijal bh. dijaspore. Oni su već uvezani u neke privredne tokove, znaju šta je potrebno u zemljama u kojim žive i onda ta svoja iskustva i znanja mogu iskoristiti na domaćem terenu - zaključio je predsjednik Privredne komore KS, uz napomenu da je uloga Komore da u ovakvim projektima dugoročno prate rad start-upova, pomažu im i savjetuju ih kako bi postali još uspješniji. 

Poziv je otvoren do 1. aprila te je današnja prezentacija bila prilika da svi zainteresirani postave pitanja, saznaju više o uslovima i proceduri izbora. 

Iz USAID Projekta „Diaspora Invest“ naglasili su da su ključni kriteriji izbora planirano otvaranje novih radnih mjesta i visina investicije koja će biti realizirana u okviru implementacije projekta. 


 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!