Predsjednica "Žena u crnom": Karadžića osuditi na doživotnu robiju

Aktuelno
Predsjednica "Žena u crnom": Karadžića osuditi na doživotnu robiju
.

Predsjednica nevladine organizacije "Žene u crnom" iz Srbije Staša Zajović izrazila je nadu da će konačna presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS-a Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini značiti doživotnu robiju.

Uoči izricanja drugostepene presude Karadžiću Žalbenog vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazanom za srijedu, 20. marta, a Zajović podsjeća da njegova prvostepena presuda iz marta 2016. godine nije značila pravdu za žrtve.

Pojašnjavajući ovu tvrdnju, naglasila je da je Karadžić već i u prvostepenom postupku trebao biti osuđen na doživotnu robiju, a umjesto toga osuđen je na 40 godina zatvora.

Nju zabrinjava i to što je u prvostepenoj presudi propušteno da Karadžić odgovara za genocid u sedam općina BiH ne samo za genocid u Srebrenici jer tvrdi da genocid u BiH nije počeo u Srebrenici 1995. godine nego mnogo ranije agresijom srpskih oružanih formacija.

"U ovoj presudi bi sada trebala biti spomenuta odgovornost Srbije, odnosno srpskog režima bez čije logističke, vojne i političke podrške ne bi bilo moguće razaranje i ubijanje kao ni masovna stradanja civilnog stanovništva, među kojima su brojni pripadnici bošnjačkog naroda", smatra Zajović.

Stoga bi za nju doživotna robija za Karadžića bio minimum za elementarno pravno zadovoljenje za žrtve, jer ukoliko se još kazna smanji može se očekivati da Karadžić, ili kako ga je nazvala šestostruki ratni zločinac, u jednom trenutku izađe iz zatvora i bude na slobodi.

Konstatirala je da se ne može od bilo koje sudske instance očekivati da se bavi pitanjem pomirenja ili odnosima među narodima, nego se samo bavi individualnom krivičnom odgovornošću za koju Zajović smatra da je nedovoljna za zadovoljavanje pravde.

Napomenula je da je pomirenje stvar koja mora doći od društava u regiji i političkih struktura u čemu veliku odgovornost imaju upravo organizacije civilnog društva.

"U Srbiji su te organizacije manjina, ali imamo svjesnost odgovornosti srpskog režima u ratu u BiH te kontinuiteta politike prema BiH koja se bavi ostvarivanjima ratnih ciljeva drugačijim sredstvima i to politikom stalnog uznemiravanja i proizvodnje tenzija", zaključila je predsjednica nevladine organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović.

Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine u kojem je mučki ubijeno više od 11.000 ljudi, potom mu je presuđeno za progon, istrebljivanje, ubistva, deportaciju, teroriziranje, protupravne napade na nesrpske civile te uzimanje taoca.

 

(Novi.ba/Agencije)

 

Ne propustite