NAPADAO SNIJEG, IZDATO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU: Stižu oluje, mećave i drastično zahlađenje

Region
NAPADAO SNIJEG, IZDATO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU:  Stižu oluje, mećave i drastično zahlađenje
.

Stiglo je pogoršanje vremena. Kiša u ovim trenucima pada duž Jadrana, i u sjeverozapadnoj unutrašnjosti Hrvatske. Kako dan bude odmicao, oborine će biti i drugdje, a kiša će biti lokalno obilnija na širem riječkom području i u gorju.

Upravo će u gorskim predjelima kišne kapi prelaziti u susnježicu, i snijeg, kad dovoljno zahladi, prema večeri i u noći.

sljeme

U ovim trenucima zrnat snijeg počeo je padati na Sljemenu. Uz snježnu oborinu, dojmu zime doprinosit će i vjetar sjevernog smjera, sjeverac i sjeveroistočnjak, koji će se intenzivirati u nastavku dana, osobito bura pod Velebitom.

Planirate li put prema moru, računajte na otežanu prometnu situaciju, zbog olujnih udara vjetra. Tek od srijede očekujemo smirivanje situacije, sunčanije, i toplije vrijeme.

Izdan niz upozorenja

Za cijelu Hrvatsku izdana su upozorenja Meteoalarma. Tako je za područje kopnene Hrvatske izdan žuti alarm zbog jakog i olujnog sjevernog vjetra - očekuju se udari i do 75 kilometara na sat. Za područje Like i Gorskog kotara, riječko područje i Istru izdan je narančasti alarm. Očekuju se orkanski udari bure i grmljavinska nevremena te veće količine kiše. U Lici i Gorskom kotaru očekuju se grmljavinska nevremena, ali i snijeg - moglo bi ga pasti i do 20 centimetara.

termometar-snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -2; Doboj 4; Sanski Most i Zenica 5; Banja Luka i Tuzla 6; Drvar, Ivan Sedlo, Trebinje i Zvornik 7; Brčko, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 8; Bugojno i Livno 9; Gradačac, Mostar i Stolac 11; Grude i Široki Brijeg 12; Bihać 14; Neum 15°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940hPa, za 2Pa je manji od normalnog i ne mijenja se.

oblacno-vrijeme-08022018-310x165-2x

Danas u Bosni i Hercegovini postepeno jače naoblačenje sa zapada. Sredinom dana kiša se prvo očekuje na području Krajine i padavine će se prema kraju dana sporo pomjerati sa zapada prema istoku zemlje. U višim područjima će padati snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine. U većem dijelu zemlje jugo, na cijelom sjeveru vjetar sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 18°C. 

oblacno

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16°C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Ne propustite