PROBLEM RASPODJELA NOVCA: Može li RS blokirati uvođenje 4G mreže?

Bosna i Hercegovina
PROBLEM RASPODJELA NOVCA: Može li RS blokirati uvođenje 4G mreže?
Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a zatražilo da se ne izdaju dozvole za 4G mrežu dok se ne postigne dogovor o raspodjeli novca

Uprkos tome što je Vijeće ministara BiH načinilo praktično posljednji korak prije početka izdavanja dozvola za 4G mrežu i što su iz BH Telecom najavili da bi stanovnici većih gradova u BiH već u aprilu mogli početi koristiti četvrtu generaciju mobilnog interneta, još je neizvjesno da li će se to i dogoditi. Samo dan nakon što je Vijeće ministara donijelo odluku o uvjetima za dodjelu dozvola za pružanje usluga 4G mreže trima dominantnim operaterima, BH Telecomu, M:telu i Eronetu, oglasilo se Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a.

Oni su zatražili da se spomenuta odluka ne počne primjenjivati sve dok se ne riješi pitanje raspodjele novca naplaćenog od telekom operatera po osnovu izdavanja dozvola i koncesija za korištenje frekventnog spektra. Najavili su čak i da će blokirati provođenje odluke dok se ne postigne dogovor o raspodjeli novca. Njihov zahtjev je da se u odluku o uvjetima dodjele dozvola striktno navede da će se prilikom raspodjele novca konsultovati i resorna entitetska ministarstva, a ne kao što sada stoji, da će odluku o tome donositi Vijeće ministara.

Čak je i Vlada RS-a na posljednjoj sjednici usvojila zaključak kojim se traži od Regulatorne agencije za komunikacije da ne dodjeljuje dozvole dok se ne postigne dogovor Vijeća ministara i entitetskih vlasti o raspodjeli novca.

Ono što je za sada poznato je da RAK svakako ne može početi dodjeljivati dozvole dok odluka o uvjetima ne postane pravosnažna, odnosno dok ne bude objavljena u Službenim novinama BiH.

 

Ne propustite