ZBOG NJE JE KRENUO U KRVAVU OSVETU: Evo ko je tinejdžerka koju je pomahnitali ubica spominje u poruci pred masakr

Aktuelno
ZBOG NJE JE  KRENUO U KRVAVU OSVETU: Evo ko je tinejdžerka koju je pomahnitali ubica spominje u poruci pred masakr
.

Napadač na džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu ubio je najmanje 49 ljudi, a više od 20 je ranjenih, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija.

Uhapšeno  je četvero ljudi, a među njima je i terorista. 

873x400

Ubica je na Facebooku uživo prenosio početak napada. Na toj se društvenoj mreži predstavljao kao Brenton Tarrant, 28-godišnjak iz Australije.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad, Tarrant je u manifestu naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebbe Akerlund u terorističkom napadu na Stockholm 2017. Tad je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom pokosio svjetinu i ubio četvero ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kad ju je ubio islamist.

1795247-ebe-ff

"Nisam više mogao ignorirati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorirati", napisao je.

Ebba, koja je bila djelomično gluha, nestala je nakon što se Uzbekistanac Rakhmat Akilov ukradenim kamionom zabio u grupu ljudi u Stockholmu. Nakon napada njezini su roditelji na društvenim mrežama objavili njezine fotografije kako bi je pokušali pronaći. Ubrzo se pojavila informacija da je djevojčica poginula u napadu.

Ebba je u manifestu manijaka s Novog Zelanda spomenuta više puta.

1795251-ebe-ff

"Ebba je bila nešto drugačije. Mlada, nevina i mrtva Ebba. Njezina smrt, za koju su krivi uljezi, njezina nasilna smrt nagnala me da učinim ovo", napisao je manijak.

Otac djevojčice, Stefan Akerlund, zgrožen je činjenicom da je terorist s Novog Zelanda iskoristio njezinu smrt kako bi opravdao ovaj stravičan čin. 

"Oblio me hladan znoj kada sam ugledao oružje s imenom moje kćeri na njemu. Kada ćemo, kvragu, napokon moći tugovati u miru", kazao je za Daily Beast.

Ne propustite