Sreća koja se ne vidi svaki dan: JAKA KIŠA SPRIJEČILA DA NE ODE U DŽAMIJU U KOJOJ SE DOGODIO MASAKR

Region
Sreća koja se ne vidi svaki dan:  JAKA KIŠA SPRIJEČILA DA NE ODE U DŽAMIJU U KOJOJ SE DOGODIO MASAKR
Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić je govorio o napadu na Novom Zelandu, a koji je itekako uznemirio Bošnjake koji tamo žive.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić je govorio o napadu na Novom Zelandu, a koji je itekako uznemirio Bošnjake koji tamo žive.

- Na Novom Zelandu možda možete doživjeti zemljotres ili neku drugu prirodnu nedaću, ali oružani napad kakav se dogodio u džamijama u Kristčurču sigurno ni u primislima nikad ne biste mogli očekivati. Ovo je zemlja u kojoj se govori 160 jezika, u kojoj živi 200 nacija, u kojoj nema nacionalne i rasne mržnje. Napad koji se dogodio posebno je uznemirio Bošnjake i na Novom Zelandu i u Australiji jer je napadač masakr počinio uz slušanje četničkih pjesama koje pozivaju na klanje i ubijanje – kazao nam je Mirza Hajrić, ambasador BiH u Australiji.

Hajrić navodi da u Kristčurču žive dvije bošnjačke porodice. Porodice Fatime Kafedžić i Refika Šabića i svi njihovi članovi su dobro i zdravo.

- Fatima je redovan džematlija džamije u kojoj se masakr dogodio. Jutros ju je jaka kiša spriječila da ne ode na namaz tako da je Božijom voljom preživjela. U kontaktu sam s našim ljudima. Uznemireni su. Ovdje u Australiji je dosta ljudi iz Podrinja, posebno iz Srebrenice, koje je masakr na Novom Zelandu, počinjen uz četničke pjesme, podsjetio na ono što su oni preživjeli 1995. godine. Neprestano me zovu, traže informaciju više jer su u strahu za svoje prijatelje i poznanike koji žive na Novom Zelandu – navodi Hajrić.

Ambasador Hajrić posebno ističe zabrinutost svih građana, kao i vlasti Novog Zelanda zbog događaja koji se dogodio u džamiji u Kristčurču.

Ne propustite