MEDIJI U SRBIJI: Radovan Karadžić za 5 DANA IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju!

Aktuelno
MEDIJI U SRBIJI: Radovan Karadžić za 5 DANA IZLAZI NA SLOBODU i dolazi u Srbiju!
.

Izricanje presude po žalbi u predmetu protiv Radovana Karadžića, koju će izreći Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove zakazano je za 20. mart.

karadzic

Milorad Kojić, direktor Republike Srpske, tvrdi kako su velike šanse da Radovan Karadžić izađe na slobodu za 5 dana, a u to je uvjeren i Radovanov rođeni brat Luka. Sam Karadžić, prenio je Luka, takođe je siguran u svoj skori dolazak u Beograd i napuštanje Haškog tribunala, u kojem je osuđen na 40 godina zatvora.

Milorad Kojić izražava nadu da će se žalbeno veće u ovom predmetu voditi činjenicama i dokazima.

- Karadžić je i sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza prvi predsednik Srpske bi trebalo da se sa svima nama koji ćemo 20. biti u Hagu vrati u Srbiju i Srpsku. On je veoma uzbuđen uoči izricanja presude, čujemo se i po nekoliko puta na dan i mnogo razgovaramo o njegovim budućim planovima - naveo je Kojić za "Alo.rs".

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, istakao je juče da cijela porodica sa nestrpljenjem čeka 20. mart i da su svi vrlo optimistični.

- Uzdamo se u Boga i nadamo se  Radovanovom dolasku. Sa bratom sam konstantno u telefonskom kontaktu, on je najveći optimista, siguran je u pozitivan ishod i na sve nas prenosi tu nadu. Ljudski je vjerovati i nadati se pravdi, pravda je dostižna, ma koliko bila spora. Uvjereni smo da će novo veće sa Antonetijem prvi put sagledati sve činjenice i dokaze. Plaši nas samo to što znamo kako je Haški sud do sada sudio, imali su dvostruke aršine. Oslobodili su jednog Nasera Orića, koji je bio 15 kilometara udaljen od Srebrenice, gdje su činjeni ratni zločini i genocid nad Srbima, gde su ubijani i starci, i deca, i žene, a on lično je predvodio te monstruozne akcije. Orić je oslobođen po toj komandnoj odgovornosti po kojoj je Radovan optužen, iako je više od 60 odsto rata u Bosni proveo svuda po svetu na raznim pregovorima sa raznim faktorima. To me jedino malo plaši - kazao je Luka, napominjući da mu je krivo što ovoga puta ne može putovati u Hag i biti uz brata u vrijeme izricanja presude jer ima zdravstvene probleme.

radovan-karadzic-34

S druge strane, Svetozar Vujačić, dugogodišnji advokat Radovana Karadžića, navodi da postoji mnogo veća šansa da Radovan za nekoliko dana bude osuđen na doživotnu robiju nego da bude oslobođen optužbi.

- Nikada se u Haškom sudu ni u jednom predmetu protiv Srbina nisu gledale činjenice i dokazi. Takođe, ne postoji više prvostepeni sud kojem bi oni vratili presudu, oni nju mogu samo preinačiti ili potvrditi. Ja se plašim da će presudu preinačiti nagore, na doživotnu robiju! Tužilac se isto žalio, da se i on, osim odbrane, nije žalio, presuda ne bi mogla biti gora, ovako je to nažalost moguće - kaže advokat.

Ne propustite