IZDATO UPOZORENJE, ROK VAŽENJA PASOŠA JE KRAĆI NEGO ŠTO NA NJEMU PIŠE: Vratit će vas sa granice AKO NE ISPUNITE OVAJ USLOV!

Aktuelno
IZDATO UPOZORENJE, ROK VAŽENJA PASOŠA JE KRAĆI NEGO ŠTO NA NJEMU PIŠE: Vratit će vas sa granice AKO NE ISPUNITE OVAJ USLOV!
.

Ubrzo će početi sezona odmora i ljetovanja, a prije nego što krenete negdje preko granice, obavezno provjerite rok važenja vašeg pasoša.

granica-guzva

Mnogi se pitaju da li će moći preći granicu ako im pasoš ističe za mjesec dana, a sada vam donosimo pojašnjenje.

pasos

- Uslov za ulazak državljana BiH u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u posljednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije države članice EU.

Ukoliko nemate pasoš, a želite otići na Jadran, najlakše je da se zapute preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma.

Sa ličnom kartom možete birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. Sa ove tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

more

Za ulazak u Hrvatsku, kao i ostale članice Evropske unije, morate posjedovati biometrijski pasoš.

Od 15. decembra 2010. godine državljani Bosne i Hercegovine dobili su dobili olakšicu prilikom putovanja u većinu zemalja članica EU-a, tačnije u zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma. 

f6b51cbfd5d5353a35a7

Od tog dana ukinuta je je obaveza posjedovanja vize prilikom ulaska u navedene države za sve vlasnike biometrijskih pasoša iz BiH.

2018-06-14

Foto: Europa.eu

Vize vam nisu potrebne ni za Tursku.

dalmacija-i-jadran-najcisce-more-u-europi-635362027902276016-2-728-409

Državljani BiH za putovanje u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma pored biometrijskog pasoša trebaju posjedovati novac u iznosu 35-70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjest.

Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje 3 mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, naglašavaju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

pasos

Za zemlje Evropske unije datum isteka minimalnih 90 dana od dana povratka, dok je za Tursku 150 dana od datuma ulaska.

Morate znati da prilikom izlaska iz BiH morate prijaviti svaki iznos veći od 10.000 eura, odnosno 20.000 KM.

2183278

Ne propustite