Mušić: Uvozna roba jeftinija zbog jako loše kvalitete

Bosna i Hercegovina
Mušić: Uvozna roba jeftinija zbog jako loše kvalitete
Omar Mušić iz kompanije "Halilović", jedne od lidera u organskoj proizvodnji u BiH, kazao je danas novnarima u Sarajevu da su neka njihova istraživanjima tržišta, pokazala da se polako, ali sigurno podiže svijest bh. građana o značaju kupovine i konzumacije domaćih proizvoda, čemu je doprinio loš kvalitet robe koja se uvozi.

Omar Mušić iz kompanije "Halilović", jedne od lidera u organskoj proizvodnji u BiH, kazao je danas novInarima u Sarajevu da su neka njihova istraživanjima tržišta pokazala da se polako, ali sigurno podiže svijest bh. građana o značaju kupovine i konzumacije domaćih proizvoda, čemu je doprinio loš kvalitet robe koja se uvozi. 

Činjenicu da su uvozni proizvodi uglavnom mnogo jeftiniji od domaćih, nekada čak i 50 posto, Mušić pojašnjava lošom, odnosno sumnjivom kvalitetom uvoznih proizvoda.

- Radi se o robi jako loše kvalitete, što je priično teško dokazati na međunarodnim sudovima. Cijene su toliko niske da ne znam kako se nekome isplati bilo šta proizvesti i prodati za 10 feninga. Ako je neko izašao bar jedan dan na njivu i kupio krompir, zna kako je to težak posao - kaže Mušić. 

On smatra da su olakšavajuća okolnost za zemlje koje uvoze svoju robu u BiH i izvozne subvencije, što, po Mušićevom mišljenju nije korektan potez Svjetske trgovinske organizacije. 

- Osim toga, trebamo biti svjesni činjenice da je 50 posto privrednog zemljišta u BiH neiskorišteno. Takvu stvar nećete vidjeti u Njemačkoj, Austriji te većini razvijenih evropskih zemalja - istakao je, zaključujući da kada BiH bude imala bar 20 posto neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, onda će i bh. proizvođači biti konkurentni. 

 

Ne propustite