NOVI.BA NA PREZENTACIJI ANALIZE RAZMJENE ZA 2018. - SEKTOR VOĆA I POVRĆA: Pad izvoza od 16 posto i neznatan rast uvoza od 0,4 posto

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREZENTACIJI ANALIZE RAZMJENE ZA 2018. - SEKTOR VOĆA I POVRĆA: Pad izvoza od 16 posto i neznatan rast uvoza od 0,4 posto
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekt prezentirali su danas u Sarajevu analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za sektor voća i povrća u 2018. godini.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II projekt prezentirali su danas u Sarajevu analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za sektor voća i povrća u 2018. godini.  

Ova analiza je pokazala da je izvoz u spomenutom sektoru u BiH u prošloj godini iznosio 180 miliona KM, odnosno da je zabilježen pad od 16 posto u odnosu na 2017. (-33 miliona KM), dok je uvoz neznatno porastao za 0,4 posto (1,3 miliona KM). 

Rukovodilac sektora voća i povrća na USAID/Sweden FARMA II projektu Velibor Trifković naveo je dva ključna razloga za pad izvoza, a to su kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju, koja je bila na snazi od 22. januara do 11. jula prošle godine. 

Napomenuo je da su kišna godina i šestomjesečni zastoj u plasmanu na rusko tržište doveli do značajnog pada izvoza svih kultura te da jedino malina bilježi povećanje izvezenih količina u odnosu na 2017. godinu. 

Uprkos svim izazovima, smrznute maline u 2018. godini količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za 6 posto i iznosi 66 miliona KM. Pad izvoza zabilježen je i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka gdje je izvoz manji za 12 miliona KM (61 posto).  

Trifković je naglasio da sektor voća i povrća zaslužuje posebnu pažnju, ako imamo na umu 530 miliona razmjene te da je, ako ne vodeći, onda jedan od vodećih sektora kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja te prerada i plasman proizvoda iz BiH. 

Na kraju svoje prezentacije zaključio je da svi moraju raditi na povećanju domaće potrošnje jer, kako je rekao, svi proizvodi, bilo da su u svježem stanju ili sa dodatnom vrijednošću, imaju svoju prođu na bh. tržištu. Još je napomenuo da su Njemačka i Srbija dva ključna tržišta u ovom sektoru, na koja je plasirano više od trećine ukupne vrijednosti izvoza. 

Sekretarka Asocijacije za prehrambrenu industriju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Tijana Muhamedagić pojasnila je situaciju na tržištima te istakla da je Njemačka sa 32,9 miliona KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor. Nakon nje slijedi Srbija sa 31,7 miliona KM, s tim da BiH sa Srbijom bilježi deficit u razmjeni. Ruska Federacija, dodala je Muhamedagić, bilježi pad od 23 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu te je sada treće tržište po vrijednosti izvoza, dok je suficit zabilježen i u razmjeni sa Austrijom. 

Sekretarka Asocijacije posebno je istakla činjenicu da BiH uvozi voće i povrće upitnog kvaliteta, a do te činjenice su, kaže došli, kalkulacijom cijena.

- Naprimjer, svaki dan uvezemo dva šlepera jabuka po cijeni od 10 do 30 feninga po kilogramu. To su jako niske cijene i vjerovatno se radi o jako lošoj robi - zaključila je. 

 U okviru prezentacije predstavljen je i Katalog izvoznika iz sektora voća i povrća, koji su priredili Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID/Sweden FARMA II projekat u okviru priprema za međunarodne nastupe relevantne za sektor voća i povrća.

Prvo predstavljanje kataloga planirano je na najvećem sajmu hrane na svijetu Anuga 2019 u Njemačkoj, koji će biti održan u oktobru, i na kojem će se na zajedničkom bh. štandu predstaviti vodeći izvoznici BiH.  

Katalog je urađen na engleskom i ruskom jeziku i obuhvata 38 izvoznika iz sektora voća i povrća. 

Ne propustite