Obećali više dogovora i manje nesporazuma

Bosna i Hercegovina
Obećali više dogovora i manje nesporazuma
U svojim govorima obećali su da će raditi sve što je u njihovom mandatu da u naredne četiri godine u BiH imamo više dogovora i kompromisa.

Novi saziv Predsjedništva BiH konstituisan je danas na sjednici na kojoj su novoizabrani članovi Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić pročitali i potpisali svečanu izjavu o poštivanju Ustava BiH i ostatka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U svojim govorima obećali su da će raditi sve što je u njihovom mandatu da u naredne četiri godine u BiH imamo više dogovora i kompromisa, a što manje nesporazuma.

Ivaniću, Izetbegoviću i Čoviću prvi su čestitali dosadašnji članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, koji su u ovoj instituciji proveli po dva uzastopna mandata, pišu "Nezavisne novine".

Mladen Ivanić, novi član Predsjedništva BiH iz RS, koji će biti predsjedavajući idućih osam mjeseci, kazao je da u BiH postoje stvari o kojima nema saglasnosti i ocijenio da to treba ostaviti po strani kako bi se bavili životnim pitanjima.

"Moja ustavna obaveza je da štitim interese RS i to ću činiti. Uvjeren sam da ću štititi i interese BiH jer smatram da interesi RS ne moraju biti suprotstavljeni interesima BiH", rekao je Ivanić, istakavši da brzo očekuje rješenje za mehanizam koordinacije, što je uslov za napredak BiH ka Evropskoj uniji.

Ivanić je ocijenio da je Dejtonski sporazum rješenje koje će još godinama biti suštinski okvir za funkcionisanje BiH.

"Velike i krupne promjene mi ne djeluju realne i ne bih trošio još osam godina na međusobna politička iscprljivanja, a da se ne maknemo ni milimetar, kao što je bio slučaj u zadnjih osam godina", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović je poručio kako je njegova misija da u Predsjedništvu štiti interese BiH i interese svog, hrvatskog naroda.

"Međusobno povjerenje je ključ za rješavanje vanjskih i unutrašnjih pitanja ma koliko različito vidjeli budućnost BiH. Uvjeren sam da BiH ima svoju budućnost, koja ovisi od predanosti i rada onih koji obnašaju dužnosti na svim razinama vlasti", izjavio je Čović, dodavši kako se nada da BiH više neće biti objekat raznih eksperimenata kao prethodnih 20 godina.

Čović je kao ključne prioritete naveo ispunjavanje uslova da BiH stekne status kandidata za članstvo u EU, napredak ka NATO-u, te izmjenu Ustava i Izbornog zakona BiH radi osiguranja pune ravnopravnosti naroda i građana. Novi hrvatski član Predsjedništva BiH izrazio je i nadu da će s Izetbegovićem i Ivanićem eliminisati bilo kakve rasprave koje bi mogle naštetiti interesima i ugledu BiH u svijetu.

Bakir Izetbegović, kojem je ovo drugi mandat na funkciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, svoj govor počeo je pozivom da političari u BiH više ne troše energiju na prizivanje nerealnih i jednostranih scenarija.

"Okrenimo se rješavanju gorućih problema kako bismo zemlju učinili stabilnijom, boljom i prosperitetnijom za sve njene ljude. Treba nam dogovor i unutrašnji konsenzus o budućnosti BiH. Euroatlantski put je jedina realna platforma za realizaciju strateških ciljeva u interesu svih građana", poručio je Izetbegović.

Budući da je dogodine punih 20 godina od okončanja rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Izetbegović je potencirao da je došlo vrijeme da se odlučno krene naprijed te odbace međusobno nepovjerenje, stari strahovi, nepotrebne i neproduktivne polemike koje unose razdor.

Konstitutivnoj sjednici novog saziva Predsjedništva BiH prisustvovali su brojni gosti iz političkog života BiH, strane diplomate i predstavnici vjerskih zajednica.

Ne propustite