NOVI POTEZ VUČIĆEVOG REŽIMA: Srbija uvodi kaznu doživotnog zatvora

Objavljeno:14.03.2019 - 11:17
A A A Times Arial

Srbija će uvesti kaznu doživotnog zatvora sa mogućnošću uslovnog otpusta poslije 25 godina, rekao je profesor Stanko Bejatović koji je predsjednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Krivičnog zakonika.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je riječ o počiniocima najtežih krivičnih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva djece, piše “Politika”. Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će poslije 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a sud će odlučiti o tome da li će biti pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično djelo.

Bejatović smatra da izvjesnost otkrivanja i kažnjavanja više utiče na potencijalne buduće počinioce krivičnih djela, nego visina propisane kazne. On je dodao da najveći broj počinilaca smatra da neće biti otkriven i procesuiran ili da će izbjeći kažnjavanje, ako i bude otkriven.

“Kada je reč o klasičnim procesima, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti krivičnih postupaka. U 50 odsto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju proces je trajao duže od dve godine, a u više od 10 odsto duže od pet godina”, rekao je Bejatović.

On je napomenuo da sudovi imaju prilično širok prostor za slobodno odlučivanje, kako u pogledu izbora krivične sankcije, tako i u odmjeravanju kazne. U Srbiji je najveća propisana kazna zatvora 40 godina i nju trenutmo izdržava 86 osuđenika.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!