KORISNO JE ZNATI

OVO MOGU I SKUPI I JEFTINI: Skrivene opcije pametnih telefona za koje niste znali

Objavljeno:13.03.2019 - 22:42
A A A Times Arial

Pametni telefoni su tako brzo i iznenada ušli u naše živote da nismo ni imali vremena da otkrijemo sve opcije koje nam oni pružaju.

Pored toga, svakog dana pojavljuju se sve noviji i napredniji modeli, sa mogućnostima koje su skoro pa neograničene.

Stoga vam danas otkrivamo neke trikove za koje sigurno niste znali.

1. Dva prozora istovremeno samo jednim dodirom

1

Želite da istovremeno čitate knjigu i koristite rJečnik, slušte muziku i kucate poruke? Neki telefoni pružaju vam i ovu mogućnost, tako što ćete otvoriti željenu aplikaciju, a zatim pritisnuti i zadržati dugme za listu zadataka (Task list), koja se uglavnom nalazi desno. Ipak, ova opcija dostupna je uglavnom u novijim verzijama Androida.

2. Preuzimanje video i audio snimaka sa YouTube-a

2

Prema pravilu, "Google" ne dovoljava preuzimanje snimaka sa YouTube sajta. Međutim, postoji mnoštvo nezavino razvijenih aplikacija, bilo proverenih ("TubeMate"), bilo novih, koje vam mogu ovo omugućiti.

 

3. Pretvorite telefon u digitalnu vagu

3

Svoj telefon moćete iskoristiti i da izmjerite težinu manjih objekata, zahvaljujući posebnim aplikacijama razvijenim u tu svrhu, kao što je "Working Scale Free". Jednostavno ih instalirajte, kalibrirajte malim objektom čiju težinu znate, kao npr. novčić i vaša vaga je spremna.

4. Korištenje mapa bez interneta

4

Korištenje interneta u romingu je preskupo, ali šta ako vam se dogodi da se izgubite i neophodna vam je elektronska mapa sa navigacijom? Najbolje rešenje je da preuzmete mapu na telefon, i ona će raditi saisključenim internetom ako vam je uključen GPS, i to bez ikakvih dodatnih troškova.

5. Bezbjedni režim

5

Bezbjedni režim možete iskoristiti kada želite da popravite telefon i uklonite štetne aplikacije. Kako biste omogućili ovaj režim, uključite telefon ili tablet, zatim ponovo pritisnite taster za uključivanje i zadržite. Kada se pojavi meni, pritisnite i zadržite dugme za isključivanje. Kada se pojavi opcija za bezbjedni režim (Safe mode), pritisnite OK.

6. Plaćanje telefonim umjesto karticom

6
Pomoću opcije NFC, koju ima većina telefona, možete povezati svoju karticu sa telefonom i njime plaćati svuda gde je omogućeno beskontaktno plaćanje.

 

7. Skener koji je uvijek pri ruci

7

Da li ste znali da možete skenirati bilo koji dokument ili fotografiju pomoću telefona? Neke kamere već imaju ugrađenu ovu opciju, ali možete i preuzeti odgovarajuću aplikaciju sa interneta, npr. "CamScanner" koja će ne samo skenirati već i automatski sačuvati vaš dokument na mreži i omogućiti da ga šaljete kome poželite.

8. Neograničena pretraga

8

Uz aplikaciju pod nazivom "Google Googles" možete pronaći šta god poželite. Razlika je u tome što ne morate kucati ključne riječi, već umjesto toga koristite kameru svog telefona.

Ovo je naročito zgodno kada pretražujete nešto vezano za hranu, slike, barkodove i slično.

 

9. Kloniranje aplikacija

9

Na najnovijim verzijama Androida nalazi se opcija "AppCloner", odnosno "Kloniranje aplikacija". Ova opcija biće vam od koristi ako koristite društvene mreže sa više različitih naloga. Ako vaš telefon nema ovu opciju, možete je preuzeti sa interneta.

10. Povezivanje dva telefona

10
Kao što svoj telefon možete povezati sa nekim drugim uređajem, poput računara, možete ga povezati i sa drugim telefonom. Za ovo će vam biti potreban mikro USB kabl i ženski USB adapter. Nakon što ih telefon prepozna, možete bezbedno povezati vaša dva uređaja.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia