Pendeš: Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajućeg

Bosna i Hercegovina
Pendeš: Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajućeg
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš jučer je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, u okviru učešća na konferenciji UN-a "Žene na rukovodećim pozicijama", bila uvodničar o temi "Budućnost liderstva žena".

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš jučer je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, u okviru učešća na konferenciji UN "Žene na rukovodećim pozicijama", bila uvodničar o temi "Budućnost liderstva žena". 

Pendeš, koja je konferenciji prisustvovala na poziv predsjedavajuće Generalne skupštine UN-a Marie Fernande Espinosa Garces, u svom obraćanju prisutnima, između ostalog, je istakla da je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajućeg. 

- Iako je u izborni zakon uvedena rodna kvota od 40 posto i usvojeno niz zakonоdavnih politika koje štite prava žena u BiH, uključujući ratifikaciju međunarodnih konvencija, ima dosta izazova u njihovoj implementaciji - kazala je ministrica. 

Osim toga, uvođenjem redovnog kursa "Gender Perspectives" u Centru za obuku za operacije podrške miru povećan je i broj žena učesnica u NATO i UN-vođenim operacijama podrške miru. 

Na otvaranju konferencije prisutnim se obratio i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a na panelima su učestvovali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te predsjednice Litvanije, Hrvatske, Istočnog Timora, Nepala, Estonije, premijerka Islanda, kao i ministrice i ambasadorice UN-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Ne propustite