NAKON BROJNIH IZVJEŠTAJA STIGLA POTVRDA: Hrvatska policija tuče i pljačka migrante!

Crna hronika
NAKON BROJNIH IZVJEŠTAJA STIGLA POTVRDA: Hrvatska policija tuče i pljačka migrante!
Evropske vlade finansiraju ovakve aktivnosti i time hrane sve veću humanitarnu krizu na rubu Evropske unije

Evropske vlade učestvuju u sistemskim, nezakonitim i često nasilnim odbijanjima i protjerivanjima hiljada tražilaca azila iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, objavio je "Amnesty International" u novom izvještaju. Migranti su protjerani u prljave i nesigurne kampove u Bosni i Hercegovini u blizini hrvatske granice.

Trenutno se 5.500 žena, muškaraca i djece nalazi u Bihaću i Velikoj Kladuši, dva bosansko-hercegovačka grada blizu hrvatske granice, gdje žive u nekadašnjim napuštenim tvornicama bez osnovnih uvjeta za život. Bosna i Hercegovina im ne može ponuditi zaštitu, niti adekvatne uvjete za život, a improvizirani kampovi su nehigijenski, u njima nema tople vode, neophodne zdravstvene zaštite, niti dovoljno hrane, piše ta organizacija sa sjedištem u Londonu. 

U izvještaju naslovljenom "Gurnuti do ruba: nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti" objašnjava se način na koji evropske vlade daju prvenstvo graničnoj kontroli nad poštivanjem međunarodnog prava. Vlade time ne samo da ignoriraju nasilno djelovanje hrvatske policije nego i finansiraju njene aktivnosti i time hrane sve veću humanitarnu krizu na rubu Evropske unije. 

U BiH se preko Hrvatske vraćaju i migranti uhvaćeni u Italiji i Sloveniji, navodi "Amnesty". Mnogi su migranti "Amnestyju" opisali kako su pretučeni, kako su im dokumenti uništeni, a imovina oduzeta, te kako se čini da je to sistemska i namjerna politika hrvatskih vlasti kako bi se spriječili budući pokušaji ulaska u državu. 

Zbog birokratskih prepreka, neadekvatne pravne pomoći i ograničenih kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini tražioci azila nemaju šanse za procesiranje u toj državi, pa ih većina nastavlja u druge evropske države, piše "Amnesty" i dodaje da taj put nije lagan. 

Nakon što prvo uđu u Evropsku uniju preko Grčke i Bugarske, gdje ih je sistem azila već iznevjerio, ljudi izlaze iz EU i nastavljaju put preko Balkana. Da bi stigli do Slovenije ili Italije, gdje počinje šengenski režim slobodnog kretanja, moraju prijeći guste hrvatske šume, brze rijeke i, na nekim mjestima, aktivna minska polja. 

Oni koji se usude ovako putovati često se suoče sa odvraćanjem i kolektivnim protjerivanjem na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Takve mjere su obično propraćene nasiljem i zastrašivanjem, a zahtjevi onih koji traže međunarodnu zaštitu se ne uzimaju u razmatranje.  Gotovo su svi u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši nasilno vraćeni u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske ili Slovenije, dok je čak jedna trećina ispitanika doživjela nasilje u rukama hrvatske policije. Mnogi su opisali kako su ih tukli, ukrali im dokumente i lične stvari, što upućuje na sistemsku i smišljenu politiku hrvatskih organa vlasti koja ima za cilj sprečavanje budućih pokušaja ulaska u zemlju. 

Jedan mladić iz Gaze ispričao je "Amnesty Internationalu" šta se dogodilo kada je njega i još devetoricu drugih uhvatila policija. 

- Odvezli su nas do granice s Bosnom. Natjerali su nas da jedan po jedan izađemo iz auta i počeli nas tući pendrecima - kazao je. 

- Onda su nam uzeli novac i mobitele i rekli da idemo ka Bosni - kazao je. 

Ne propustite