17.11. - Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba

Aktuelno
17.11. - Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba
Već drugu godinu se 17. novembar obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba s ciljem skretanja pažnje na jedan od najvećih uzroka smrtnosti novorođenčadi. 15 miliona beba se svake godine u svijetu rodi prije vremena

Već drugu godinu se 17. novembar obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba s ciljem skretanja pažnje na jedan od najvećih uzroka smrtnosti novorođenčadi.
15 miliona beba se svake godine u svijetu rodi prije vremena
1,1 milion od njih ne preživi
28 inkubatora je kupljeno u okviru akcije uz pomoć kompanija i ljudi heroja u BiH
42 inkubatora nas dijeli od toga da BiH bude na nivou evropskih i svjetskih standarda po broju inkubatora u porodilištima


Kada u životu nešto krene po zlu, statistike padaju u vodu. Jer, svakom od nas je naša priča 100% slučajeva, naša tuga najveća i jedina. Činjenica da u tim trenucima nismo sami daje nam snagu da istrajemo i pobijedimo.

“Preživljavanje nedonoščadi najviše zavisi od zemlje u kojoj su rođena“, navodi
se u UN izvještaju iz maja 2012. godine i dodaje da je više od 90 posto djece
rođene prije 28 sedmice na svijet došlo u zemljama s niskim dohotkom, te da
obično umiru u roku od prvih nekoliko dana života. U zemljama sa visokim
dohotkom, manje od 10 posto od tih beba umire.

Nažalost, znamo gdje spada Bosna i Hercegovina po pitanju visine dohotka. Znamo i da ne možemo tako brzo pokrenuti privredu, osnažiti zdravstvo, popraviti puteve. Baš zato je naš zadatak da ovim malim herojima damo šansu da prežive i stvore neki bolji svijet.
Imamo dvije opcije – misliti da se ovo događa nekim drugim ljudima i da su nam naše sopstvene brige dovoljne, ili jednostavno pomoći i biti svjesni da je ovo bitka svih nas.

Ne propustite