Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - četvrtak, 2. juli

Ramazan
Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - četvrtak, 2. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:


Predjelo: Pileća krem čorba

pileca-krem-corba-53de8c05d2ad78035d7601da1ac3e6a3-view-l

Sastav: 1/2 pileta , 2 mrkve, komadić celerovog korijena, korijen peršuna, nekoliko zrna bibera, malo soli, svježe mljeveni biber, ½ glavice luka, 40 g riža, 40 g maslac, 30 g glatkog brašna, 1 žumanjak, 1,25dl slatkog vrhnja, peršun za posip

Priprema: Pile  oprati hladnom vodom. Korijenasto povrće oprati i oguliti i isto uraditi s lukom. Pile pristaviti u hladnu vodu zajedno s povrćem, biberom, lukom i malo soli. Zakuhati čorbu te nastaviti kuhanje na slaboj vatri dok meso ne omekša. Čorbu procijediti, odstraniti višak masnoće, a 3/4 čorbe odložiti. 

S mesa odstraniti kožu i kosti te meso narezati na kockice. Mrkvu narezati na komadiće. Peršun oprati i nasjeckati.  Vrlo mehko skuhati rižu u određenoj količini posoljene vode. Od kuhane riže napraviti pire. Na ugrijanome maslacu zažutjeti brašno. Zaliti ga čorbom, dodati pire od riže i ponovo zakuhati. Po potrebi začiniti s malo soli i bibera. Vrhnje pomiješati sa žumancetom pa time legirati čorbu koju smo odmakli sa štednjaka. Pileće meso i komadiće mrkve poslužiti kao prilog uz vruću čorbu, a povrh posuti sjeckanim peršunom.

Glavno jelo: Šiš ćevap

sis-cevap-b5b97baa6195300a07b6caeb50efdcd1-view-l

Sastav: 1 kg mesa od janjeće plećke, 1/2 kg crvenog luka, 2 supene kašike masla, 2 dl vode, pola kahvene kašike bibera, 1 kahvena kašika soli,1 kahvena kašika crvene paprike, nekoliko zrna bibera, 2-3 zrna karanfilića, 20 čačkalica ili posebne igle za šiš ćevap, malo sirćeta

Priprema: Meso izrezati na kockice približno iste veličine.Luk također izrežemo na krupnije kocke ili šnite te na čačkalicu ili posebnu žicu za ovo jelo, redamo komadić mesa, zatim luk i tako redom. Naredano slaožiti u pliću šerpu. Dodamo dvije šike kravljeg masla, biber, so, poprašimo crvenom paprikom i ubaciti 2-3 zrna karanfilića i dodati sirće. Najprije staviti na temperaturu 150 stepeni da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, pomalo dodajući vodu. 

Ovo jelo ne smijemo zalijevati sa mnogo vode, jer kad omekša, saft mora biti bistar. Na kraju pobiberiti krupnije tucanim biberom.

Desert: Štrudla od šljiva

strudla-od-sljiva-by-dvazen-bd332edf37657447dc40447390b3cf21-view-l

Sastav: Tijesto: 6 listova tijesta za štrudlu (savijaču), malo ulja
Nadjev: 1 kg očišćenih šljiva, 4 jaja, 100 g nastrugane smjese marcipana, 100 g naribanih badema, 50 g gustina, 3 kašike vanilije šećera u prahu
Za premazivanje i posipanje: malo otopljenog maslaca, malo vanilije šećera u prahu
Pjena: 1 jaje, 2 žumanca, 2-3 kašike šećera, 150 ml soka od grožđa, 1 vanilin šećer                     

Priprema: Šljive narežite na sitno i stavite sa strane. Ručnom miješalicom (lopaticama) kremasto istući (3 minute) jaja s marcipanom. Dobro promiješti bademe i gustin te dodati smjesi i umiješati.Tri lista tijesta s jedne strane premažite s malo ulja, pa ih jedan na drugi položite na kuhinjski ubrus. Rasporedite polovicu smjese, ostavivši pritom slobodan rub od 4 cm. Polovicu od šljiva koja je ostavljena sa strane rasporediti po nadjevu. Rubove listova presaviti prema unutra na nadjev, pa uz pomoć kuhinjske krpe od dolje prema gore namotajte savijaču. Sa spojem prema dolje položiti na namašteni lim za kolače. Za drugu savijaču ponovite postupak još jednom. Obje savijače premazati s malo maslaca. Lim za kolače staviti u donju polovicu zagrijane pećnice na 180 stepeni oko 30 minuta. Za pjenu sve sastojke staviti u posudu i kremasto istucite u vrućoj vodenoj kupelji. Štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite sa šlagom.

Ne propustite