Izraelski predsjednik: Arapi nisu građani drugog reda

Svijet
Izraelski predsjednik: Arapi nisu građani drugog reda
.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin danas je, kako se čini, oštro odgovorio na izjavu izraelskog premijera Benjimina Netanyahua o izraelskim Arapima, rekavši da su svi građani jednaki pred zakonom.

U govoru na konferenciji u Jerusalimu o miru između Egipta i Izraela Rivlin je također ponovio svoje kritike kontroverznog zakona o nacionalnoj državi koji je usvojen prošle godine.

"Moramo stići do tačke kada ćemo zaista biti u stanju da kažemo: Nema više rata i krvoprolića između Izraelaca i Arapa. Između Izraela i svih Arapa", rekao je Rivlin, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna.

"Odbijao sam i odbijam da vjerujem da postoje političke partije koje su se odrekle karaktera Izraela kao jevrejske i demokratske, demokratske i jevrejske države. Oni koji vjeruju da država Izrael mora biti jevrejska i demokratska u pravom smislu riječi moraju se sjetiti da država Izrael ima potpuno jednaka prava za svoje građane", dodao je izraelski predsjednik.

On je ocijenio da je izborna kampanja pred opšte izbore 9. aprila izvrnula političko mišljenje naglavce, osudivši kao "potpuno neprihvatljive izjave o arapskim građanima Izraela" koje su dali neki političari, prenijeli su izraelski mediji.

Rivlin nije pominjao ni Netanyahua, s kojim se već dugo politički ne slaže, niti jedno drugo ime, ali je po svoj prilici aludirao na desničarske partije, uključujući Netanyahuov Likud, koje su više puta optužile rivale iz partija centra da planiraju da se oslone na arapske stranke u budućoj vladajućoj koaliciji.

"Nema i neće biti građana drugog reda i nema glasača drugog reda. Mi smo svi jednaki u glasačkoj kabini. Mi smo svi predstavljeni u Knesetu (parlamentu). Jevreji i Arapi, građani države Izraela", rekao je predsjednik Izraela povodom predstojeće 40. godišnjice mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta.

Izraelski mediji su protumačili to kao kritiku zakona o nacionalnoj državi koji je ponovo na naslovnim stranama posljednjih dana nakon što je TV voditeljica Rotem Sela kritikovala ministaricu kulture Miri Regev zbog tvrdnji da lideri saveza partija centra, Netanyahuovi rivali, žele da osnuju vladu uz pomoć arapskih partija.

Netanyahu je neočekivano odgovorio na njenu kritiku na Instagramu "važnom ispravkom", navodeći da Izrael "nije država svih njegovih građana, već nacionalna država samo jevrejskog naroda". On je o tome govorio i na sjednici Vlade, rekavši da bi "želio da objasni ono što očito nije jasno pomalo zbunjenim ljudima u izraelskoj javnosti".

"Izrael je jevrejska, demokratska država. Šta to znači jeste da je nacionalna država samo jevrejskog naroda", rekao je Netanyahu, dodavši da naravno ta država poštuje individaulna prava svih građana, ali je "nacionalna država ne svih svojih građana, već samo jevrejskog naroda".

Netanyahu je podsjetio na zakon u kojem se navodi da samo Jevreji imaju pravo na samoporedjeljenje u Izraelu. Kritičari tog zakona su ga označili kao zakon aparthejda za 1,8 miliona Arapa s izraelskim državljanstvom koji čine petinu stanovništva.

Netanyahu je i na ranijim izborima demonizovao izraelske Arape kako bi podstkao izlaznost desničara, podsjećaju strani mediji. On je na dan izbora 2015. godine rekao da njihovi glasači dolaze u čoporima.

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Ne propustite