ČETNIČKI VOĐA SE OGLASIO o pisanijama iz Federacije

Bosna i Hercegovina
ČETNIČKI VOĐA SE OGLASIO o pisanijama iz Federacije
Zločina, tu se slažem, ali Srbi ni posljednji rat nisu poveli, nego ovi koji sada blate nas ravnogorce, a isto misle svim Srbima – tvrdi Sladojević

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević tvrdi da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u nedjelju u Višegradu iz gusle pjeva o „krvavoj Drini“. Okupljanje četnika izazvalo je gnjev u BiH, mnoge političke partije su tražile zabranu djelovanja Ravnogorskog pokreta i hapšenje njegovih pripadnika zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje, dok su ambasade najmoćnijih zemalja u BiH od institucija tražile da reaguju. U Republici Srpskoj uglavnom se ćutalo.

Ako je tako, to bi se već moglo podvesti pod govor mržnje. Međutim, ne znam, bilo je mnogo ljudi, više od 600 ravnogoraca. Ne mogu sad da komentarišem ono što nisam vidio. Ali, gusle i crkva su nas sačuvali kroz vijekove, a Drina je bila najkrvavija od srpske krvi. Samo neka se sjete pokolja u Brodu i Jure Francetića i strašne tragedije na Romaniji. Da vidimo gdje su srpska stratišta, a gdje su to stratišta koja su Srbi počinili. Bilo je zločina, tu se slažem, ali Srbi ni posljednji rat nisu poveli, nego ovi koji sada blate nas ravnogorce, a isto misle svim Srbima – tvrdi Sladojević.

Kada je riječ o posljednjem redovnom okupljanju sljedbenika četničkog pokreta, Sladojević kaže da je ono bilo u manastirskoj porti i da nema nikakve veze s „pisanijama iz Federacije“.

Na Ravnogorski pokret je hajka još od Broza i komunista do današnjih dana. Govora mržnje nije bilo, moju izjavu su mogli da čuju. Na našim skupovima nikada se ne dešavaju incidenti. Neko želi da nam uguši našu nacionalnu ideju, da nam ispere mozak, da ja postanem neki kosmopolita, evropejac ili nešto drugo. Ne mogu da budem ništa drugo nego ono što jesam. Nisam birao kako ću se roditi ni ko će me roditi. Ja sam Srbin, svoje volim, za svoje živim, za svoje sam spreman umrijeti, a tuđe i drugačije poštujem. Ljudi koji nisu spremni da prihvate druge i drugačije, da prihvate trenutno Srbe ravnogorce, to je njihov problem. Možda oni mrze i svoju mržnju podvaljuju nama. Mi, slava je bogu, ne mrzimo nikoga, brate moj, i poštujemo sve koji nas poštuju – poručuje Sladojević.

 

Ne propustite