Jusić: Poštivanje rodne ravnopravnosti i prava žena garant uspješne provedbe profesionalnih zadaća

Bosna i Hercegovina
Jusić: Poštivanje rodne ravnopravnosti i prava žena garant uspješne provedbe profesionalnih zadaća
Trodnevna regionalna konferencija "Žene, mir i sigurnost", organizirana u okviru Mreže načelnika glavnih stožera, okončana je danas u Sarajevu. Konferencija je realizirana kroz pet panela, u cilju razmatranja stupnja provedbe Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325.

Trodnevna regionalna konferencija "Žene, mir i sigurnost", organizirana u okviru Mreže načelnika glavnih stožera, okončana je danas u Sarajevu. Konferencija je realizirana kroz pet panela, u cilju razmatranja stupnja provedbe Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325.

Zamjenik ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić zaključio je, nakon konferencije „Žene, mir i sigurnost“, da su potpuno poštivanje rodne ravnopravnosti i prava žena garant uspješne provedbe svih profesionalnih zadaća pred kojima se svi nalazimo. 

U saopćenju Ministarstva odbrane BiH navodi se da su, nakon trodnevnog rada, doneseni zaključci o tome što je potrebno učiniti na unaprjeđenju provođenja Rezolucije UNSCR 1325, a to je provođenje temeljite revizije i analize rodne ravnopravnosti u Oružanim snagama BiH (OSBiH) te imenovanje vojnih savjetnika za rodna pitanja i zaštite na najvišim razinama strateškog i operativnog planiranja i zapovjedništava. 

Ono što je još potrebno učiniti je postizanje sporazuma o kreiranju doktrine i smjernica Rezolucije UNSCR 1325/WPS te postizanje dogovora o uvrštavanju rodno uvjetovanih scenarija na obuci i vježbama OSBiH. 

Rezolucije Vijeća sigurnost UN-a 1325. se odnosi na promidžbu rodne jednakosti, poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama obrane i sigurnosti, kao i definiranje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga te promoviranje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama. 

Zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman kazala je da su uspjeli zajedno definirati najvažnije inicijalne prioritete za integriranje Agende Žene, mir i sigurnost u OSBiH. 

- Ovi koraci će postaviti temelje za stvaranje inkluzivnije i učinkovitije vojske, koja predstavlja cijelokupno društvo - istakla je britanska veleposlanica. 

Zatvarajući Konferenciju, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović istaknuo je da će provedba ovih zaključaka omogućiti još bolje razvijanje rodne ravnopravnosti i zaštitu prava žena u OS i MO BiH. 

Ponovio je svoje zadovoljstvo činjenicom da su baš Oružane snage BiH prepoznate kao institucija koja je postigla značajne iskorake kada je u pitanju pravilno razumijevanje i provedba Rezolucije UNSCR 1325. 

Ukazao je na potrebu za bolji državnim pristupom u svim državama da bi se osigurala još bolja zaštita prava žena u institucijama obrane i sigurnosti.

Posebno je naglasio visoko profesionalan odnos pripadnica OSBiH u mirovnim misijama, koje ravnopravno sa svojm muškim kolegama predstavljaju najbolje veleposlanike BiH u svijetu. Pozvao ih je da od sviju ostalih u sustavu obrane zahtijevaju jednako profesionalan pristup prema njima, kako bi mogle uspješno izvršiti ono što njihova služba nalaže. 

Panelisti na konferenciji bili su visoki dužnosnici Ministarstva obrane i OSBiH, visoki vojni dužnosnici zemalja iz regije, predstavnici NATO-a i Stožera NATO Sarajevo, EUFOR-a, UN WOMEN, UNDP, SEESAC i Misije OESS-a u BiH, a doprinos u radu konferencije dalo je više od stotinu sudionika, od kojih je značajan broj pripadnica OSBiH i uposlenica MO BiH. 
Konferenciji su, između ostalih, nazočili i predstavnici oružanih snaga zemalja regije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. 

Domaćin Konferencije, prve ikad održane u okviru Mreže načelnika glavnih stožera, bio je načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, a organizirana je u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevsta Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

 

Ne propustite